Ascensiunea și prăbușirea lui Călin Georgescu, analizată de presa germană. Alegerile anulate care au zguduit țara

0
0
Publicat:

Alegerile prezidențiale din România au fost anulate după victoria surprinzătoare a unui candidat conspiraționist, Călin Georgescu. Între suspiciuni, influențe externe și o societate polarizată, cazul Georgescu zguduie încrederea în democrația românească.

Cum a devenit Călin Georgescu cel mai controversat nume din politica românească FOTO: Mediafax
Cum a devenit Călin Georgescu cel mai controversat nume din politica românească FOTO: Mediafax

Călin Georgescu, un candidat necunoscut pentru mulți, dar prezentat ca „anti-sistem”, a câștigat alegerile prezidențiale în România, înainte ca scrutinul să fie anulat de Curtea Constituțională la doar câteva zile după rezultat. Decizia a stârnit proteste, confuzie și întrebări legate de cine controlează cu adevărat politica din România.

Într-un sat din nordul țării, George, un bărbat de 45 de ani, recunoaște: „Pentru mine a fost ca și cum nu aveam de ales”. Ca mulți alți români, el a votat fără să cunoască în profunzime trecutul lui Georgescu, atras de imaginea unui outsider, relatează publicația NZZ.

Candidatul câștigător avea însă un trecut controversat: declarații halucinante despre extratereștri la Davos, admirație pentru lideri responsabili de Holocaust și postări inspirate din stilul autoritar al lui Vladimir Putin. În ciuda acestor semnale de alarmă, în unele zone a obținut aproape 40% din voturi.

TikTok, manipulare și influențe rusești

Politologul Sorin Ioniță, expert în monitorizarea spațiului digital pentru UE, avertizează asupra rolului rețelelor sociale în manipularea electoratului: „Am observat cum conturi care înainte distribuiau conținut ezoteric au început, brusc, să promoveze propaganda electorală”, spune el.

Unii analiști merg mai departe, susținând că Georgescu ar fi fost susținut din umbră de rețele de influență, poate chiar de Rusia. Ioniță punctează suspiciuni legate de stilul de viață inexplicabil al fostului candidat: „Nu poți trăi zece ani la Viena fără venit și să duci un stil de viață extravagant. Trebuie să fi fost sprijinit de cineva.

Mărturii din culise: un plan vechi și o transformare misterioasă

Petru Romoșan, poet și fost editor, a dezvăluit că Georgescu fusese propus încă din 2009 pentru a deveni premier. „Planul era ca Băsescu să-i predea puterea lui Georgescu, așa cum Elțîn i-a predat-o lui Putin”, afirmă Romoșan. Deși planul nu s-a concretizat, el recunoaște că i-a publicat prima carte.

Fostul ministru de externe Sergiu Celac, adesea numit „mentorul lui Georgescu”, minimalizează relația lor: „A fost doar un prânz lipsit de importanță. Eu m-am ținut mereu departe de conspirații.” Totuși, Celac admite că s-au intersectat frecvent și adaugă o notă enigmatică: „Tot ce știu e că a fost pe Muntele Athos și că asta l-a schimbat.

Romoșan încheie cu o afirmație tulburătoare: „Nu e destinul lui să fie președinte. El e menit să distrugă ceva. Nu știu ce.”

Acuzații grave și teorii explozive

După anularea alegerilor, jurista Laura Gherasim, membră AUR, a lansat acuzații grave la adresa autorităților și a influențelor externe: „Poate că președintele Franței Macron a pus mâna pe telefon”, a spus ea, sugerând o intervenție străină în procesul electoral. Gherasim consideră că „sistemul a lovit când s-a temut că va fi expus”.

Ea respinge și acuzațiile legate de Rusia, spunând că „nu există nicio dovadă!”

În contrast, Alexandru Muraru, parlamentar PNL și șeful comisiei de control al serviciilor secrete, afirmă: „Există dovezi clare privind implicarea Rusiei și legături între Georgescu și serviciile secrete ruse.” Muraru recunoaște totuși că anularea votului a zdruncinat încrederea în instituții: „Exact aici apar teoriile conspirației. Dar nu aveam altă opțiune, suntem o democrație tânără.

O democrație pusă la încercare

Alegerile urmează să fie reluate, dar rănile sunt departe de a se fi vindecat. George Simion, candidatul AUR, câștigă teren și ar putea intra în turul al doilea. Laura Gherasim rămâne sceptică: „Nu credeți niciodată că sunteți în siguranță față de sistem. Părinții mei au trăit dictatura.”

România se confruntă nu doar cu o criză politică, ci și cu una de încredere în alegeri, în lideri și în însăși democrația pe care încearcă să o construiască.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite