TikTok, despre amenințările în legătură cu alegerile din România: Rețea de 27.217 conturi a încercat să promoveze AUR și pe Călin Georgescu
0Într-un nou raport către Comisia Europeană, TikTok vorbește, în legătură cu Alegerile Prezidențiale 2024, despre eliminarea a șase rețele ilegale de influențare a publicului din România, altele decât cele asociate Sputnik.

Compania chineză TikTok spune că a eliminat șase rețele ilegale de influențare a publicului din România. Compania nu a reușit, nici după precizările din ultimul raport, să explice cum mesajele lui Călin Georgescu au reușit să se viralizeze în zilele premergătoare primului tur de scrutin, arată Biziday.
În raportul către Comisia Europeană, TikTok are un capitol special referitor la Alegerile prezidențiale 2024 din România, iar în acesta detaliază, potrivit sursei citate, numărul de rețele CIO (Covert Influence Operations – operațiuni de influențare ascunsă), cu tot cu numărul de conturi care amplificau mesajele. Cele șase rețele identificate sunt separate de cele asociate rușilor de la Sputnik, însă TikTok nu precizează dacă acestea au legătură cu Rusia și nici nu exclude existanța altora, menționându-le în raport cu titlu de exemplu.
Ce amenințări a raportat TikTok în legătură cu alegerile din România
Compania chineză a exemplificat în raportul prezentat unele dintre „amenințările pe care TikTok le-a observat în legătură cu alegerile prezidențiale din România”.
Printre exemple se menționează eliminarea a șase rețele CIO, în 2024, care au fost identificate ca vizând în mod specific un public din România. „Pe lângă aceste rețele, merită să subliniem apărarea noastră mai largă împotriva campaniilor de influență ascunse din Europa. În septembrie 2024, am luat măsuri globale împotriva unei rețele ascunse legate de Sputnik Media. Când eliminăm astfel de rețele, continuăm să monitorizăm orice încercări să reapară. Ca parte a strategiei noastre anti-recidivă, am eliminat 11 conturi în noiembrie 2024 despre care se crede că sunt asociate cu Sputnik Media și care vizează publicul român și moldovenesc”, se menționează în raport.
Tot legat de alegerile din România, se precizează în raport, au fost eliminate „proactiv” peste 5.500 de elemente de conținut legat de alegeri „pentru încălcarea politicilor noastre privind dezinformarea, hărțuirea și discurs instigator la ură”. Se întâmpla la sfârșitul lunii octombrie.
Au fost de asemenea primite 11 sesizări prin intermediul Sistemului de răspuns rapid BPOC, „care au fost rapid adresate”, acțiunile incluzând interzicerea sau geoblocarea conturilor și eliminarea conținutului pentru încălcarea Regulilor comunității.
Operațiunile de influență ascunsă identificate
În cursul activității de detectare și perturbare a operațiunilor de influență ascunse (CIO) „care încearcă să se stabilească pe TikTok și să submineze integritatea platformei” s-au prevenit și eliminat comportamente înșelătoare, inclusiv spam, identitate falsă și activitățile ce ar arăta o falsă viralizare, spun reprezentanții companiei chineze.
În perioada 5 -14 decembrie au fost prevenite peste 4,4 milioane de aprecieri (like-uri) false, peste 1,5 milioane de solicitări de urmărire false și au fost blocate peste 33.500 de conturi spam din România.
„De asemenea, am eliminat: 900 de conturi false ale unor candidați la alegerile din România și ale unor oficiali; 92.958 de conturi false; 616.548 de aprecieri (like-uri) false; 1.023.652 de urmăritori falși”, se arată în raport. Astfel de acțiuni au urmat și în perioada 15-30 decembrie, când numărul de aprecieri false și de solicitări de urmărire prevenite a fost și mai mare decât cel din perioada 5-14 decembrie, a raportat TikTok.
Despre cele șase rețele CIO eliminate TikTok menționează că au fost identificate ca vizând în mod specific public român.
„Am raportat eliminarea a șase rețele CIO în 2024 care au fost identificate ca vizând în mod specific un român public, inclusiv:
- În septembrie 2024 - o rețea de 22 de conturi care operează din România care au încercat să vizeze publicul românesc pentru a răspândi dezinformarea și promovarea narațiunilor critice la adresa guvernului român;
- În noiembrie 2024 -o rețea de 78 de conturi care operează din România care au încercat să promoveze candidatul Călin Georgescu pe TikTok; o rețea de 12 conturi care operează din România care au încercat să amplifice narațiunile în limba română favorabile candidatului politic independent Mircea Geoană;
- În decembrie 2024 - o rețea de 27.217 conturi operate prin intermediul unui furnizor fals de implicare, care a încercat să promoveze partidul politic AUR și candidatul independent Călin Georgescu prin postarea de comentarii la scară (s.n.)”, se arată în raportul TikTok, citat de Biziday.
În pofida informațiilor prezentate, unele dintre acestea fiind oferite în cadrul audierilor din Parlamentul European încă din luna decembrie, TikTok nu a explicat viralizarea bruscă a mesajelor candidatului independent Călin Georgescu și nici nu a raportat eventualele sume de bani plătite pentru această promovare. Autoritățile române au raportat că în zilele premergătoare primului tur de scrutin compania TikTok nu a răspuns imediat apelurilor de a opri publicitatea electorală mascată, iar atunci când a făcut-o măsura a vizat doar teritoriul României, promovarea continuând în străinătate, potrivit Biziday.
În urma promovării pe TikTok în afara regulilor stabilite pentru competitorii electorali, mai mulți influenceri care l-au susținut pe Călin Georgescu au fost puși sub urmărire electorală de către DIICOT, Bogdan Peșchir, de asemenea învinuit, fiind unul dintre finanțatorii acestora.