Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliștii de la Snoop au publicat o nouă investigație despre oamenii din spatele liderului AUR, George Simion, dar și despre relația sa adevărată cu fostul candidat la prezidențiale, Călin Georgescu.

Călin Georgescu și George Simion/FOTO: Inquam photos
Călin Georgescu și George Simion/FOTO: Inquam photos

Om puternic”, „extrem de muncitor”, „fascinat de personalități, domnitori și Zelea Codreanu”, „viclean și mincinos”. Așa îl descrie pe George Simon unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi, într-o discuție cu reporterii Snoop

Potrivit unui apropiat al liderului AUR, „există naționalistul Simion – dar nu vorbim de iubire de țară, ci de naționalism din fascinație. Și din dorință de putere (…)”. Acesta este de părere că, dacă Simion va ajunge președinte, partidul va fi condus tot de el, prin interpuși.

Adevărata relație cu Georgescu

Deși Simion a organizat proteste pentru susținerea lui Georgescu, liderul AUR nu s-a afișat cu fostul candidat în campania electorală pentru alegerile din 4 mai.

Cu toate acestea, cei doi au fost surprinși în mai multe fotografii publicate de Paști, alături de soțiile lor, la slujba de Înviere de la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Cârțișoara, județul Sibiu.

Simion s-a debarasat deja de Georgescu”, spune omul care a fost apropiat de liderul AUR. 

Dacă va ieși președinte, explică apropiatul liderului AUR, Simion va jongla între două lumi, de data aceasta într-un mod concret.

Va fi între lumea propagandistică, în care va arăta electoratului său că încearcă să îl pună pe Georgescu președinte, și cea reală, în care-l va termina pe Georgescu, ca să-și preia el, Simion, mandatul de șef al statului. În realitate, pe Simion îl interesează de Georgescu așa cum îl interesează dacă acum plouă la Viena”, mai adaugă acesta.

Snoop amintește alegeril legislative din 2020, în care AUR a câștigat mai multe locuri în Parlament, moment în care a fost propus Georgescu ca premier, deși acesta nu a candidat pe listele AUR.

În 2021, Georgescu i-a transmis lui Simion că vrea să fie președintele partidului și l-a surprins complet când i-a transmis că o să fie președintele României, susțin surse politice pentru Snoop.

Liderul AUR nu l-a eliminat din peisaj pe Georgescu, ci l-a ținut însă mereu aproape. Chiar l-a cultivat în mediile naționaliste.

Tot în același an, AUR a organizat o petrecere în Maramureș, prin care Simion dorea să-și întărească relația cu Georgescu.

Mă bucur să vă cunosc și îmi permit să-mi asum această dorință să fiți alături de noi, mi-aș dori din tot sufletul să fiți cu noi pe 24 ianuarie și poate chiar să acceptați propunerea noastră să fiți președintele nostru de onoare pentru că reprezentați România peste hotare și în sufletele noastre. Ar fi o onoare să ne fiți președinte de onoare”, este invitația lansată de Gianina Șerban, o apropiată a liderului AUR lui Călin Georgescu.

Ulterior, AUR deschide pagina de Facebook „Premierul Nostru”, oficial controlată de Georgescu, însă, în realitate, era administrată de Marius Lulea, actualul prim-vicepreședinte AUR.

Pe 24 ianuarie 2022, pe acest cont de Facebook este anunțat că Georgescu va fi președinte de onoare al AUR. Pagina controlată de Marius Lulea este ulterior închisă chiar de liderii AUR pentru a nu-i mai face reclamă lui Călin Georgescu.

Tot în 2022, cu ocazia sărbătorii Unirii la Iași, 24 ianuarie, Gianina Șerban a venit iarăși cu propunerea ca Georgescu să devină președinte de onoare al AUR. Acest plan a fost abandonat din cauza tensiunilor apărute între George Simion și Claudiu Târziu, copreședinți AUR în primăvara lui 2022.

Târziu declara pentru Europa Liberă, în februarie 2022, că Georgescu nu îndeplinește „niciun criteriu” pentru a fi președinte de onoare al AUR.

Georgescu urmărit penal pentru întâia oară – Simion se distanțează

În 2022, B1 TV anunța că Georgescu este cercetat penal într-un dosar  pentru declarațiile făcute despre mareșalul Antonescu și liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu. În cele din urmă, Parchetul General a clasat dosarul.

În acel moment, Simion s-a distanțat de Georgescu, scopul fiind de a-i forța mâna lui Târziu să existe un singur președinte al partidului, având în vedere că Georgescu nu mai poate fi președinte de onoare. 

În 2023, Georgescu a încercat fără succes, să devină președintele Partidului Ecologist Român. O altă construcție politică, Partidul Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor l-a avut președinte pentru doar câteva luni, în intervalul martie – august 2023.

George Simion a dezvăluit că a avut mai multe întâlniri cu Călin Georgescu în 2023, chiar dacă relația lor publică nu mai era una foarte strânsă.

La sfârșitul anului 2023, surse din AUR susțineau că liderii partidului s-au întâlnit la București cu Alexander Nix, fostul consultant conectat la Cambridge Analytica. Nix a confirmat, apoi a negat participarea la Brexit, dar asta nu a făcut decât să-i crească legenda.

Simion și Nix au discutat o posibilă colaborare. Dar nu s-a ajuns la contract. Nix a purtat negocieri și cu PNL și PSD, însă nici acolo nu s-a ajuns la un acord. 

Simion, beneficiar de voturi PSD

Simion beneficiase în ziua votului pentru prezidențiale, de la 24 noiembrie, de sprijin din partea conducerii PSD, în contextul în care Ciolacu dăduse un ordin, potrivit mai multor surse din PSD, ca Simion să primească voturi de la electoratul social-democrat.

Strategia din Kiseleff a fost mobilizarea pentru a determina o finală Simion – Ciolacu, care îi oferea președintelui PSD prima șansă în bătălia pentru Palatul Cotroceni. Planul lor fusese prezentat public și de George Becali, în prezent deputat, ales pe listele AUR. 

În schimb, Georgescu produce surpriza și câștigă primul tur, iar pe locul doi apare Elena Lasconi, la câteva mii de voturi în fața lui Ciolacu. Alegerile sunt însă anulate de Curtea Constituțională pe 6 decembrie 2024. 

Ulterior, Simion decide rapid, împreună cu Marius Lulea, spun surse din partid, ca AUR să îl susțină pe Călin Georgescu. Simion îl acceptă pe Georgescu drept liderul mișcării suveraniste. 

Totuși, ținta lui Simion a fost mereu de a-și suprapune imaginea peste cea a lui Călin Georgescu, chiar dacă cei doi apar foarte rar împreună. De când s-au anulat alegerile, Georgescu nu a transmis explicit dacă îl sprijină pe Simion la alegeri.

Planul liderului AUR se bazează pe vampirizarea imaginii lui Călin Georgescu, despre care avea semnale că va fi interzis să candideze la alegerile din 4 mai de Curtea Constituțională.

Liderul AUR întreține prin asocierea sa la „Turul doi înapoi” ideea că după alegeri „Călin Georgescu va conduce România”.

Pe 14 aprilie 2025, în emisiunea „România în direct” de la Europa FM, moderată de jurnalistul Cătălin Striblea, Simion susține că va organiza un referendum, dacă va câștiga alegerile prezidențiale, în care va întreba românii dacă vor să existe alegeri prezidențiale între Elena Lasconi și Călin Georgescu.

Cine sunt oamenii din spatele lui Simion

Una dintre cele mai importante e Marius Dorin Lulea, cofondator și prim-vicepreședinte. Are firme de construcții conectate la parlamentari sau apropiați AUR și controlează finanțele partidului. Niciun leu nu pleacă din partid fără semnătura lui Marius Dorin Lulea.  

Inclusiv George Simion a lucrat pentru Lulea înainte să ajungă deputat. 

Lulea deține firme medii de construcții și de arhitectură, precum Ideal Prima Design SRL, Verificator și Expert Construcții SRL, Ideal Proiect Architecture & Engineering SRL și o mică parte din acțiunile Design & Build Corporation, o societate cu 42 de acționari plină de nume din AUR (printre ei, deputatul Dan Tanasă sau europarlamentarul Adrian George Axinia).

După ce a rămas fără Gigi Becali, Simion se bazează pe apropierea de afaceriști din partid sau din afara lui.

Aceștia îi pun la dispoziție elicoptere, hoteluri sau îi finanțează diferite acțiuni.

Mohammad Murad a plătit multiple zboruri cu elicopterul încă din 2024, iar Romeo Dunca a efectuat zboruri cu liderul AUR, conform mărturiilor a mai multe surse Snoop din AUR. 

Romeo Dunca, în vârstă de 57 de ani, este fostul șef al Consiliului Județean Caraș-Severin din partea PNL, învins anul trecut de PSD-istul Ovidiu Hurduzeu. Cu toate acestea, el e cunoscut mai degrabă pentru afacerile din domeniul transporturilor și imobiliarelor.

Mohammad Murad, în vârstă de 61 de ani, este deputat AUR din 2024. Cu afaceri în domeniul HoReCa și imobiliare, Murad are o cifră de afaceri, pe ultimii 5 ani, de 567 milioane de lei și profit cumulat de 142 milioane de lei. Are 332 de angajați în subordine.

Unii cred că (n.r. partidul) o să rămână lui Mohammad Murad. Dar lui Murad nu-i place felul autoritar de a conduce al lui Simion”, spune o sursă a Snoop.

Cazări de lux pentru Simion 

Vasile Pușcaș este dezvoltator imobiliar și afacerist HoReCa în Cluj-Napoca, patron al unor societăți de salubritate din zona Ardealului, fost ginere al influentului Ioan Rus, ministru de interne și al transporturilor din partea PSD, membru al informalului grup de la Cluj.

Conform surselor Snoop, Pușcaș a intrat în zona de influență AUR de câțiva ani și îl susține pe George Simion „cu cazări gratuite în facilitățile Platinia”, hotel și blocuri din Cluj-Napoca.

Pușcaș e asociat în 13 firme, administrator în 6, și are o cifră de afaceri pe ultimii 5 ani de peste 231 de milioane de lei, cu un profit aferent de 48,4 milioane de lei.

Nașa Gianina Șerban (41 ani) este una dintre femeile de afaceri care au fost alături de George Simion încă de la începuturile AUR.

Deputată din 2020 încoace, una dintre nașele de cununie ale cuplului George și Ilinca Simion e soția unicului acționar al Green Residential Construct, dezvoltator imobiliar din Ilfov.

Ramona Lovin, în vârstă de 45 de ani, este deputat AUR, la fel ca Șerban. A fost șefă AUR Italia. Plecată din țară, din județul Neamț, de unde este și Marius Lulea, din 2003, s-a reîntors după 18 ani.

Dan Ricardo Filimon, în vârstă de 57 ani, este om de afaceri pe care George Simion îl folosește, conform surselor Snoop, ca pe un „șef al corpului de control intern” al partidului AUR. 

„El verifică funcționarea din teritoriu, e ca un fel de poliția internă a partidului” – sursă Snoop

Oficial, Filimon (foto) e consilier al lui George Simion și președinte interimar AUR Suceava. „Am misiunea să construim structuri viable care să funcționeze impecabil”, spunea el, citat de News Bucovina.

Același Filimon e apropiat și de Marian Munteanu, alt nume legat de AUR, unul dintre inițiatorii protestelor studențești din Piața Universității de la începutul anilor ‘90.

Generalul Mircia Chelaru, în vârstă de 75 de ani, „este unul dintre oamenii de legătură al lui George Simion cu zona rezerviștilor din armată”, spun persoane din anturajul AUR.

Chelaru a intrat în armată în anii ‘70 și, conform CV-ului, a avut mai multe funcții pe vremea lui Ceaușescu, printre care șef de stat major la Regimentul 2 Mecanizat (1981-1985) sau șeful cercetării (informaţiilor) Diviziei 57 Tancuri, (august 1989 – martie 1990), unde l-a prins și Revoluția.

În 2000 ajunge șeful Statului Major General, apoi, după trecerea în rezervă, își pune în CV mai multe partide naționaliste: PUNR, PNC, Partidul „Neamul Românesc”, AUR.

Un motor al „dacologiei” din AUR, Chelaru e cunoscut pentru lansări de partide alături de Marine Le Pen, politiciană franceză de extremă dreaptă (PressOne) sau cărți despre „legile lui Zamolxe”. 

Media și comunicare

Cristina Dumitrescu, în vârstă de 42 ani, este senatoare AUR și cea care se ocupă, în principal, de comunicarea lui George Simion și de evenimentele partidului.

I-a fost alături lui George Simion în alaiul care a ieșit din dezbaterea Digi24 de luni, 28 aprilie.

Conform CV-ului, a studiat jurnalismul la Spiru Haret, și-a dat doctoratul la FJSC, Universitatea București, apoi a fost asistent universitar și consilier pe comunicare. 

A fost jurnalistă timp limitat de un an și jumătate, la Cosmos TV și la televiziunea OTV.

La ultimul loc de muncă a colaborat cu Dan Diaconescu, folosit și el pe post de consultant AUR atât în comunicare, cât mai ales la organizarea filialelor, „folosindu-se de trecutul din PP-DD”.

Bogdan Marin, misteriosul consultant care a lucrat pt Vucic și în Grecia. Prezența consultantului care a lucrat pentru președintele sârb Aleksandar Vucic a fost confirmată de George Simion miercuri, 29 aprilie, în podcastul Hotspot de la HotNews.

El i-a recunoscut jurnalistului Laurențiu Ungureanu că acesta a lucrat și „pentru premierul Greciei”. 

Ștefan Avrămescu (36 ani) – deputat AUR, și el unul dintre consultanții pe comunicare ai președintelui partidului. Înainte de funcția din Parlament, Avrămescu a declarat venituri de la AvraBra Communication, companie de „activități de consultanță în domeniul relațiilor publice și al comunicarii”. El e căsătorit cu Raluca Braluș, acum la Hidroelectrica, care provine tot din domeniul comunicării. 

AUR are o relație strânsă cu Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS, care nu este membru al partidului.

În campania pentru europarlamentare, Păcuraru a oferit – potrivit surselor Snoop din cadrul AEP – mai multe împrumuturi candidaților AUR. Beneficiarii nu au fost lideri vizibili ai formațiunii, ci candidați plasați la coada listei. Legea permite ca fiecare candidat să primească maximum 660.000 de lei sub formă de împrumut.

Împrumuturile care au atras atenția și au fost primite de candidații AUR sunt primite de la persoane fizice și au o valoare de 2,3 milioane de lei. AEP nu precizează în documentele oficiale de unde provin banii candidaților, doar subliniază că este vorba despre un împrumut. Pe lista candidaților care au primit împrumuturi de 2.3 milioane se numără:

Snoop și ActiveWatch au dezvăluit că AUR a plătit în campania pentru europarlamentare două milioane de euro către televiziunea lui Maricel Păcuraru – Realitatea Plus. Astfel, în timp ce patronul postului TV împrumuta candidații AUR, partidul plătea publicitate politică la același post de televiziune.

Candidatul George Simion, dar și Călin Georgescu, au fost insistent promovați de postul de televiziune Realitatea.

AEP a decis în urma controlului efectuat la AUR, după europarlamentare, să nu ramburseze suma de 13,24 milioane de lei și să confiște 13,25 milioane de lei. În total, din cauza împrumuturilor multiple din campania pentru europarlamentare, AUR a pierdut 26,5 milioane de lei. În acest moment, există un proces între AEP și AUR pentru această sumă. 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite