Arafat: „Să nu se aştepte lumea să fie o revenire la ce a fost înainte de pandemie“. Ne facem planuri de vacanţă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat

Secretarul de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor Raed Arafat a declarat duminică seară, la Digi24, că în cazul în care România va înregistra o creştere a cazurilor de infectare cu noul coronavirus după relaxarea măsurilor, am putea reveni la restricţii.

Cum va arăta relaxarea măsurilor de restricţie după 15 mai 

Orice anunţ privind măsurile de relaxare va fi după 15 mai şi ele vor fi graduale. Până atunci avem obligaţia să respectăm toate regulile impuse până în acest moment. Să nu se aştepte lumea să fie o revenire la ce a fost înainte de pandemie. Vor fi măsuri atent alese şi cu monitorizare între măsuri. Vedem impactul lor şi luăm altele. Dacă va creşte numărul cazurilor putem reveni la măsuri de restricţii. Depinde de cum se va comporta virusul şi depinde de noi. Măsurile de relaxare vor veni şi cu măsuri compensatorii, cum ar fi purtatul măştii. Dacă populaţia nu le respectă, riscul devine mai mare, a explicat Arafat la Digi 24. 

Exemple de relaxare graduală

În primă fază oamenii ar putea ieşi din case fără declaraţii, dar trebuie să respecte numărul maxim de persoane, nu se merge la restaurante, se evită locurile aglomerate. Poate se deschid parcurile, dar nu locurile de joacă. Aceste măsuri ar putea fi luate în următoarea perioadă, dar sunt exemple, nu înseamnă că vor fi şi luate. 

Mai există motive de îngrijorare după Paşte?

Suntem într-o perioadă în care pot începe să apară cazurile. În aceste zile vom vedea dacă va fi o creştere corelată cu zilele Paştelui. Depinde de impactul care a fost în pieţe în zilele de dinainte de Paşte. 

Diferenţa dintre un cutrremur şi o epidemie e dată de evoluţie. Epidemia creşte încet, impactul e lent şi îţi permite să iei anumite măsuri de corectare şi protecţie, pe care la cutremur nu ai cum să le iei. Avem o perioadă în care sistemul poate să capete experienţă, ca la al doilea val să fim mai pregătiţi. 

Ne facem planuri de vacanţă la vară?

Le-aş zice oamenilor să aştepte să vadă cum evoluează situaţia. La acest moment aş fi încă rezervat să le spun să meargă în concediu până nu vedem evoluţia şi din alte zone. pentru România trebuie să vedem cum merg perioadele de relaxare. E încă devreme. 

Ar trebui să fie redeschise mall-urile?

Va mai dura puţin până se vor redeschide mall-urile şi restaurantele. Nu-mi place să speculez, aşteptăm să vedem analiza. Măsurile nu vor fi date jos deodată. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite