Arafat, despre vârful crizei de coronavirus: Ne vom confrunta cu o perioadă mai grea decât cea prin care am trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam
FOTO Inquam

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a vorbit, la Digi 24, despre un vârf al crizei generate de pandemia de coronavirus, subliniind că depinde şi de fiecare dintre noi pentru a limita răspândirea virusului.

„Spitalele sunt acum, cu siguranţă, mai pregătite. Într-o situaţie ca cea din Italia şi noi am putea fi depăşiţi. Dacă avem o creştere bruscă e posibil să ajungem la depăşirea capacităţii. Ne pregătim şi fiecare zi ne prinde cu încă un pat în plus“, a declarat Arafat. 

Întrebat dacă a trecut ce era mai greu, secretarul de stat în MAI a spus că nu. „Noi sperăm să rămânem pe o evoluţie lină, să nu fie una bruscă, dar acest lucru depinde foarte mult şi de noi. De aceea am vorbit azi şi de purtatul măştii, dar nimeni nu poate să spună că am trecut peste ce era mai greu. Ne vom confrunta cu o perioadă mai grea decât cea prin care am trecut. În China au început să relaxeze carantina. Noi, totuşi, nu am ajuns la izolare totală. Economia, cât de cât, e lăsată să îşi desfăşoare activitatea. Normal că anumite sectoare sunt afectate. Cât va dura, noi sperăm cât mai scurt E greu să estimăm. S-ar putea să spunem că durează 5 săptămâni şi să vedem că în 3 săptămâni putem relaxa condiţiile. E muncă în echipă: echipa suntem noi cu toţii, de la omul de rând până la nivelul cel mai înalt“, a spus Arafat despre măsurile de izolare. 

De luni, patru judeţe din România (Galaţi, Iaşi, Vaslui şi Maramureş) au impus obligativitatea purtării unei protecţii a feţei în spaţiile publice. Arafat a precizat că o astfel de măsură nu ar putea fi extinsă la nivel naţional. 

„O astfel de măsură trebuie să fie controlabilă, să poţi să spui că o putem impune legal, să poşi să amendezi omul care nu o are. Pentru a fi posibilă obligativitatea înseamnă că oamenii trebuie să aibă de unde să se aprovizioneze. De aceea am mers pe ideea recomandării, pentru ca oamenii să găsească o soluţie. 

Eu sper ca, fără să fie o obligativitate, oamenii să înţeleagă şi să poarte mască. Ştim foarte bine că este o penurie de măşti. În ultimele zile au început să apară opinii noi care spui că purtarea măştii poate să întârzie răspândirea. Ştim foarte bine că nu există măşti pe piaţă şi că preţurile sunt speculate. Autorităţile spun că se poate improviza“, a adăugat Arafat. 

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite