Apele Române: Risc de inundaţii în mai multe zone din ţară. Cod galben în bazinele hidrografice Someş-Tisa, Crişuri, Jiu şi Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râul Timiş-amonte de la staţia hidrometrică Teregova- Serviciul Hidrologie, Apele Române Banat 22 Foto: Apele Române Facebook
Râul Timiş-amonte de la staţia hidrometrică Teregova- Serviciul Hidrologie, Apele Române Banat 22 Foto: Apele Române Facebook

Hidrologii avertizează cu privire la riscul de inundaţii, în zilele următoare, datorită vremii mai calde decât normalul termic al perioadei, a precipitaţii predominant lichide, anunţate, precum şi formaţiunilor de gheaţă care sunt în diminuare şi restrângere pe majoritatea cursurilor de apă.

„Având în vedere precipitaţiile prognozate, cumulate cu cedarea apei din stratul de zăpadă, începând din această seară, respectiv de mâine seară de la ora 22:00 până luni seara, la ora 24:00, colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor au emis o atenţionare hidrologică de cod galben” avertizează Administraţia Naţională ''Apele Române'' (ANAR) pe pagina sa de Facebook.

Astfel, atenţionare hidrologică de cod galben valabilă:

  • din această seară până luni noaptea pentru râurile din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare); Apele Române Someş-Tisa

De mâine seară până luni noaptea pentru râurile din bazinele hidrografice:

  • Iza, Lăpuş – în bazinul superior şi pe afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş), 
  • Crişul Negru – în bazinul superior şi pe afluenţii din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad), 
  • Jiu – pe afluenţii aferenţi sectorului din aval de staţia hidrometrică Sadu – până în amonte de staţia hidrometrică Rovinari (judeţul Gorj), Motru – în bazin superior (judeţele: Gorj şi Mehedinţi), Gilort – în bazin superior (judeţul Gorj),
  • Olt – pe afluenţii aferenţi sectorului din aval de confluenţa cu râul Lotru - până în amonte de acumularea Ioneşti,
  • Olteţ – în bazinul superior (judeţele: Vâlcea, Gorj şi Argeş).

Hidrologii avertizează şi că fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare începând de sâmbătă dimineaţa până la prânz şi în noaptea de duminică de la ora 02:00 până duminică dimineaţa la ora 10:00 pe unele râuri din judeţele Satu Mare şi Gorj.

De asemenea, fenomenele vizate sunt scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie. Pe râurile mici, se pot forma viituri rapide, care pot avea, ca efect imediat, producerea unor inundaţii cu impact local. De asemenea, se pot înregistra creşteri de debite şi niveluri, fiind posibilă depăşirea cotelor de atenţie.

Totodată avertizează autorităţile locale să verifice şi să îndepărteze depozitele necontrolate de deşeuri de pe maluri şi din cursurile de apă. Ele pot bloca secţiunile de scurgere a apelor, provocând inundaţii cu caracter local. Şanţurile şi rigolele să fie curăţate pentru a fi asigurate secţiunile de scurgere a apelor. De asemenea avertizează asupra pericolului de a traversa zonele aflate sub avertizare, în special cele cu poduri de gheaţă şi recomandă să fie evitat pescuitul la copcă şi activităţile pe apă îngheţată, în special cele aflate sub  atenţionare.

raul

De altfel, Administraţia Naţională ''Apele Române'' (ANAR) a avertizat tot astăzi cu privire la riscul de indundaţii în mai multe zone ale ţării:

„Atenţie: Se topeşte gheaţa. Debitele râurilor vor fi în creştere Monitorizăm în permanenţă evoluţia fenomenelor de iarnă. Asigurăm fluxul informaţional între instituţiile responsabile. Aplicăm măsurile pentru funcţionarea eficientă a construcţiilor #hidrotehnice în sezonul rece. 

Vremea va fi mai caldă decât normalul termic al perioadei, anunţă colegii noştri de la Administraţia Naţională de Meteorologie. izolat, sunt prognozate precipitaţii predominant lichide, anunţă colegii de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, izolat pod de gheaţă) sunt în diminuare şi restrângere pe majoritatea cursurilor de apă” a transmis ANAR.

Hidrologii avertizeazau cu privire la creşterea debitelor râurilor din bazinele hidrografice:

Bega,Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, dinbazinul superior şi mijlociu al Ialomiţei, şi nu în ultimul rând cu privire la cursul superior al Prutului.  Totodată debitele râurilor din bazinele hidrografice ale Crasnei, Barcăului, Crişurilor şi cursul inferior al Mureşului vor fi în uşoară scădere. Pe celelalte râuri, debitele vor fi în general staţionare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite