Anul 2016 - anul scandalurilor în Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul 2016 a fost marcat de scandaluri în sănătate FOTO Adevărul
Anul 2016 a fost marcat de scandaluri în sănătate FOTO Adevărul

Anul 2016 a fost marcat de o serie de scandaluri în sistemul sanitar, motiv pentru care Ministerul Sănătăţii a avut doi miniştri în doar câteva luni: Patriciu Achimaş Cadariu şi Vlad Voiculescu. De la scandalul dezinfectanţilor diluaţi, la cel din transplantul de plămân, anul 2016 a scos la iveală hibele sistemului de sănătate.

2016 a fost marcat de mai multe crize. Prima dintre acestea a fost cea a bebeluşilor cu tulburări digestive grave din Piteşti, care au ajuns, rând pe rând, la Spitalul Marie Curie din Capitală. Scandalul a scos la iveală numeroase probleme legate de modul de raportare al cazurilor de îmbolnăvire cu sindrom hemolitic uremic, tragedia culminând cu decesul mai multor bebeluşi. 

La scurt timp după scandalul bebeluşilor din Argeş, a urmat cel al dezinfectanţilor diluaţi. Totul a pornit de la ancheta jurnalistului Cătălin Tolontan care a dezvăluit că dezinfectanţii Hexi Pharma, folosiţi în jumătate din spitalele româneşti, erau, de fapt, apă de ploaie. Ulterior, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu şi-a dat demisia, în locul său venind Vlad Voiculescu. 

O anchetă este încă în plină desfăşurare, mai ales că patronul Hexi Pharma a murit cu o zi înainte de a fi audiat. Însă şi vara a venit cu scandaluri pentru sistem, după ce Secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi a fost închisă. Asta pentru că pe gâtul unui pacient au fost filmate larve, motiv pentru care ministrul Voiculescu a dispus închiderea secţiei şi renovarea ei. 

În ceea ce priveşte Spitalul Floreasca din Capitală, şi el a fost marcat de un moment important. Aici, barocamera achiziţionată pe bani grei pentru tratamentul arsurilor s-a dovedit a fi destinată tratamentelor anti-îmbătrânire şi nu marilor arşi, Corpul de Control al premierului făcând aceste dezvăluiri. În urma lor, o anchetă a fost demarată de procurori. 

Un alt scandal a fost cel din transplantologia românească. Spitalul Sfânta Maria din Capitală susţine că este îndreptăţit să efectueze transplant de plămâni, în schimb Ministerul Sănătăţii nu i-a dat acordul pentru acest lucru, motivând că în spital nu există medici specializaţi şi nici laborator de îngrijire post transplant.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite