ANSVSA: Toate animalele trebuie să fie dezlegate, astfel încât să se poată salva în caz de inundații

0
Publicat:

În contextul avertizărilor meteo de ploi torențiale și a celor hidrologice privind riscul unor inundații, toate animalele din zonele vizate trebuie să fie dezlegate, astfel încât să se poată salva, a transmis, duminică, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

image

ANSVSA a elaborat un set de reguli de bunăstare şi protecţie animală care trebuie respectate înaintea, în timpul şi după intervenţia în urma producerii inundaţiilor.

Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Județene (DSVSA), respectiv pentru municipiul București, le-au fost transmise instrucțiuni privind implementarea măsurilor de profilaxie generală și specifică, ecarisare și sănătate publică, pentru a preveni și limita efectele inundațiilor asupra sănătății și bunăstării animalelor.

Instrucțiunile transmise sunt destinate atât medicilor veterinari oficiali, cât și deținătorilor de animale, fie că sunt animale de interes economic sau de companie.

În acestea s-a precizat că, în orice intervenție în cadrul unui dezastru non-epidemic, cum este cazul inundațiilor, trebuie să se aibă în vedere identificarea zonelor care ar putea fi afectate și mutarea animalelor în zone mai sigure.

„De asemenea, animalele nu trebuie să fie ținute legate, toate animalele trebuie să fie dezlegate, astfel încât să se poată salva. Suplimentar, accesul în adăposturile animalelor sau padocuri trebuie să fie facil, astfel încât animalele să poată fi mutate ușor”, arată ANSVSA. 

„Lanțul înseamnă moarte”

 Protectia Animalelor CJ Ilfov a transmis, duminică, un mesaj similar: 

„Dezlegați-vă câinii. Numai așa se pot salva, în caz de inundații. Lanțul înseamnă moarte. Vă cerem să conștientizați pericolul avertizărilor meteo și să aveți grijă de animalele voastre. Așa cum au avut și ele și au păzit casele. Dacă puteți, adăpostiți-i undeva. Băgați-vă și pisicile la adăpost, nu le mai lăsați să umble singure pe vremea asta. E complet normal și uman să ne pese de toate ființele”.

Autoritatea sanitar-veterinară a precizat că, atunci când se planifică intervenția pentru salvarea animalelor de fermă și de companie din calea inundațiilor, trebuie avute în vedere următoarele etape: „asigurarea unui adăpost pentru animalele salvate; furnizarea de apă și furaje animalelor înfometate și însetate; furnizarea de tratament veterinar sau de mijloace de profilaxie pentru animalele bolnave sau cele cu risc ridicat de îmbolnăvire; eliminarea prin metode umane a animalelor care sunt în suferință și pentru care nu se mai poate interveni terapeutic”.

Recomandări privind manipularea animalelor

În cadrul etapelor de salvare și transport al animalelor către zone sigure față de inundații, trebuie evitate, pe cât posibil, următoarele tipuri de manipulări ale animalelor: lovirea animalelor cu mâna sau cu piciorul; aplicarea unei presiuni într-o zonă sensibilă a corpului animalelor, care să le provoace durere sau suferință inutilă; suspendarea animalelor prin mijloace mecanice, ridicarea sau târârea animalelor de cap, urechi, coarne, picioare, coadă sau blană, sau manipularea acestora într-un mod care le provoacă durere sau suferință inutilă, precum și utilizarea vergelelor sau a altor instrumente ascuțite.

„Mijloacele de transport și containerele folosite în cadrul operațiunilor de salvare și transport al animalelor în zonele sigure trebuie, de asemenea, să fie proiectate, construite, întreținute și utilizate astfel încât să se evite rănirea și suferința animalelor și să se asigure siguranța acestora”, arată ANSVSA.

În ceea ce privește transportul animalelor salvate, acesta trebuie efectuat fără întârziere până la locul de destinație. În cazul în care animalele sunt mutate într-un adăpost provizoriu, acestea trebuie inspectate cel puțin o dată pe zi pentru a identifica eventualele morbidități și mortalități.

Risc de apariției a unor boli grave care se pot transmite de la animale la oameni

Adăposturile de urgență sau alte structuri improvizate, destinate să adăpostească temporar animalele salvate din calea inundațiilor, trebuie să respecte un minim de condiții de siguranță pentru animale și să asigure protecția acestora.

„Precizăm că precipitațiile abundente și inundațiile recente ne determină să avertizăm deținătorii de animale din zonele afectate, dar și din restul țării, asupra riscului apariției și evoluției unor boli grave, care se pot transmite de la animale la oameni. Importanța acțiunilor sanitare veterinare, în special a vaccinărilor, constă în faptul că incidența unor boli, care în mod normal sunt controlate, ar putea crește”, a precizat DSVSA.

ANSVSA recomandă tuturor proprietarilor de animale să coopereze cu medicii veterinari pentru efectuarea acțiunilor sanitare veterinare necesare:

„Activitatea desfășurată de către serviciile sanitare veterinare are un dublu scop: de a menține starea de sănătate a efectivelor de animale și de a proteja cetățenii de pericolul bolilor transmisibile de la animale la om”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite