ANSVSA monitorizează retragerea de pe piaţă a produselor Kinder, deşi în România nu au fost reclamate cazuri de Salmonella

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ou kinder

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost notificată la 5 aprilie de autorităţile din Belgia asupra deciziei companiei Ferrero de retragere şi rechemare voluntară de piaţa europeană a unor loturi de produse Kinder, cu diferite gramaje.

Retragerea voluntară de pe piaţa internaţională, inclusiv din România şi rechemarea de la consumatori a mai multor loturi de produse Kinder, se face pe baza principiului precauţiei, produsele fiind suspicionate că ar putea avea legătură cu îmbolnăvirea mai multor persoane din statele membre.

Până la acest moment, România nu este pe lista statelor membre în care au fost înregistrate cazuri de îmbolnăviri, care să poată fi corelate cu consumul acestor produse.

Nu s-au primit informaţii oficiale şi nici buletine de analiză care să indice prezenţa tulpinii de Salmonella suspicionată în tipurile de produse Kinder de pe piaţa din ţara noastră.

Imediat după primirea notificării, ANSVSA a dispus inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul tuturor Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor să verifice, cu prioritate, modul în care operatorii din domeniul alimentar implicaţi în depozitarea, distribuirea şi comercializarea produselor vizate realizează retragerea de la comercializare şi rechemarea acestora. Acţiunea este în desfăşurare.

În conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu procedurile ANSVSA, operatorii care au comercializat respectivele produse transmit Autorităţii anunţul privind rechemarea acestora cu detalii despre produse şi recomandări pentru consumatori,  care se postează pe site-ul ANSVSA, la modulul „Siguranţa Alimentelor şi Sănătate Publică”, secţiunea „Rechemare/Retragere produse alimentare”.

ANSVSA este în permanent contact şi coopereaza cu autorităţile europene pentru siguranţa alimentelor în ceea ce priveşte investigaţia aflată în curs şi monitorizează atent situaţia de pe piaţa din România.

*Toxiinfecţiile alimentare cauzate de Salmonella genereaza tulburări gastro-intestinale (diaree, diaree uneori cu sânge, stare de vomă, crampe abdominale) cu debut brutal însoţit adesea de febră şi dureri de cap care survin în general la 6 – 72 de ore de la consumul produselor contaminate. Persoanele infectate cu Salmonella dezvoltă simptome la 12 – 36 de ore după consum. Aceste simptome pot fi mai pronunţate la copii şi tineri, la femeile însărcinate, persoanele imunodepresive şi vârstnici. 

Persoanele care au consumat produsele incriminate şi care prezintă aceste simptome este recomandat să informeze medicul curant despre acest consum. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite