Ambasadorul Franţei îl taxează pe Baconschi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Henri Paul consideră exagerată reacţia MAE faţă de emisiunile satirice din Franţa
Henri Paul consideră exagerată reacţia MAE faţă de emisiunile satirice din Franţa

Ambasadorul Franţei, Henri Paul, a sancţionat ieri reacţia ministrului Afacerilor Externe, Teodor Banconschi, în scandalul generat de ironiile unor jurnalişti francezi la adresa românilor care „cerşesc".

Diplomatul a avut o întrevedere cu senatorii români din grupul de prietenie româno-francez, la solicitarea sa. Henri Paul a dorit să lămurească problema retragerii senatorului PDL Radu F. Alexandru din acest for, gest pe care democrat-liberalul l-a explicat într-o scrisoare deschisă în care acuza discriminările la care sunt supuşi românii în diverse emisiuni satirice din Franţa. Ambasadorul a susţinut că o astfel de atitudine este exagerată şi, în context, s-a referit la ministrul Teodor Baconschi, fără însă a-l nominaliza.

„Vorbele care s-au spus la radio şi ceea ce s-a retransmis aici nu reprezintă acelaşi lucru. Iar eu vă pot spune că este o emisiune lamentabilă, vulgară şi fără niciun interes. De ce să vorbim despre ea? Credeţi dumneavoastră că ministrul nostru de Externe s-ar plânge de cine ştie ce dezbatere ţinută pe un post de radio privat în România care ar pune în chestiune Franţa?", le-a transmis el senatorilor români.

Acuzaţii de discriminare

Henri Paul consideră că agenda bilaterală nu trebuie să fie bruiată de astfel de subiecte, ci de chestiuni cu adevărat importante, Franţa fiind avocatul României în dosarul Schengen. La începutul lunii octombrie, Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat dur faţă de o emisiune radiofonică umoristică în care realizatorii francezi au afirmat că 85% din români cerşesc. Baconschi s-a declarat „jignit" şi a susţinut, prin intermediul unui comunicat de presă, că astfel de emisiuni „pot fi generatoare de discriminare şi acte xenofobe". 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite