Alte două modele de măşti de protecţie neconforme, semnalate pe piaţa europeană. Cum arată produsele de care românii ar trebui să se ferească

0
0

Încă două modele de măşti de protecţie neconforme au fost semnalate pe piaţa europeană, respectiv un model care promite protecţie ridicată fără dovezi şi unul care nu se adaptează corespunzător la conturul feţei. Alertele au fost emise de Belgia şi de Luxemburg, la scurt timp după ce în România 31 de milioane de măşti de protecţie au fost oprite temporar de la comercializare.

Paul Anghel, şeful Direcţiei GeneraleControl şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din ANPC, postat pe Facebook detalii legate de cele două produse.

„Masca (foto jos) este prezentată ca oferind o funcţie de protecţie ridicată („capacitate de filtrare ridicată”, „ajută la filtrarea a până la 90 % din bacterii”, „ideal pentru utilizarea asistenţei medicale la domiciliu”).Cu toate acestea, aceste afirmaţii nu sunt susţinute de dovezi. În absenţa unei dovezi a eficienţei acestor măşti, acest lucru ar putea crea un sentiment de siguranţă fals faţă de purtător şi, prin urmare, nu ar putea proteja în mod corespunzător dacă nu sunt combinate cu măsuri suplimentare”, se arată  în alerta emisă de Luxemburg în sistemul RAPEX.

masca1

„Capacitatea totală de filtrare a măştii este insuficientă (valoare medie măsurată ≤ 72,90 %), iar masca nu se adaptează corespunzător la faţă.În consecinţă, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecţie în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecţie suplimentare./produsul/produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149”, se aratăîn alerta emisă de Belgia.

masca2

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat joi că în ultima săptămână au fost verificaţi 504 operatori economici din toată ţara, fiind depistate nereguli în cazul a 275, potrivit Hotnews.ro.

Potrivit ANPC, au fost verificate măşti în valoare de 3,65 milioane de lei, constatându-se abateri la echipamente individuale de protecţie (EIP) în valoare de 2,1 miioane de lei.

Mai exact, inspectorii ANPC au identificat nereguli în legătură cu aproape 58 la sută dintre aceste echipamente de protecţie. 

Comisarii ANPC au dispus 382 de sancţiuni - 114 avertismente şi 268 de amenzi n valoare de 1,75 milioane de lei. De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare peste 31 de milioane de măşti, iar alte peste 90.000 de măşti au fost oprite definitv de la vânzare.

Marcajul CE şi trucul folosit de producătorii chinezi

Marcajul CE este un simbol care atestă conformitatea unui produs cu cerinţele aplicabile prevăzute de legislaţia europeană.

Marcajul CE se aplică atât pe produse fabricate în statele membre cât şi pe produse fabricate în tări terţe si comercializate în Spaţiul Economic European. „Prin urmare, marcajul CE nu indică faptul că un produs este fabricat în Spatiul Economic European, ci confirmă faptul ca produsul îndeplineşte cerinţele legale pentru a fi comercializat pe piaţa europeană”, arată ANPC.

Potrivit sursei citate, un marcaj asemănător cu marcajul CE, dar cu proporţii diferite, apare adesea pe produsele din China, deoarece producătorii chinezi aplică marcaje similare pe produsele lor. În acest ultim caz, simbolul ar însemna „China Export” sau „China Electronics”. Diferenţa dintre cele două simboluri constă doar în spaţiul dintre cele două litere.

Mai multe - Societate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite