Adevărul despre aroma de vanilie din deserturi şi parfumuri: extract din păstăi sau din excremente de castor ori de vacă?
0Vanilia şi ciocolata sunt principalele şi cele mai apreciate arome din industria alimentară şi cosmetică. Dacă pentru ciocolată avem nevoie de boabele de cacao, pentru vanilie, lucrurile sunt mai complicate. Vanilia este principalul compus aromatic găsit în păstăile unei orhidee. Însă pentru acoperirea cererii pe piaţa alimentară, este utilizată şi aroma sintetică. Unul dintre aditivii care dau o savoare plăcută de vanilie este Castroreum.
Parfumul de vanilie utilizat în industria cosmetică, alimentară, dar şi cea farmaceutică poate fi asigurat de substanţa chimică obţinută din glandele anale de castor. Aditivul alimentar numit Castroreum este aprobat de organizaţia de sănătate americană (FDA) şi este clasificat drept o „aromă identic naturală“.
Castoreum provine din lichidul gălbui eliberat din glandele anale ale castorului şi urina animalului, iar aşa cum explică National Geographic, glandele anale eliberează substanţa pentru ca animalul să îşi marcheze teritoriul. Aditivul este considerat sigur pentru sănătate şi este utilizat în alimente, în compoziţia medicamentelor şi în parfumuri – de exemplu, în „Shalimar‟ de la Guerlain, pentru că oferă produsului un parfum vanilat cu tentă de mosc.
Citeşte aici cât de des este folosit Castroreum în produsele de consum şi cum se extrage substanţa.