A fost emisă o nouă informare de caniculă şi de instabilitate atmosferică. Maximele se apropie de 40 de grade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii anunţă că maximele se apropie de 40 de grade Celsius
Specialiştii anunţă că maximele se apropie de 40 de grade Celsius

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o nouă informare de caniculă, valabilă marţi şi miercuri pentru cea mai mare parte a ţării. Pe de altă parte, specialiştii anunţă că în zonele de deal şi de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Potrivit ANM, marţi şi miercuri, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a ţării. 

În Muntenia, Dobrogea continentală, în cea mai mare parte a Moldovei, dar local şi în Oltenia şi Transilvania va fi caniculă, cu temperaturi maxime cuprinse între 35 şi 37 de grade şi temperaturi minime ce nu vor scădea sub 20 de grade.

Pe de altă parte însă, în zonele de deal şi de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, mai ales în cursul după-amiezelor şi al serilor. 

Vor fi averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină.

Sfaturi pentru perioada caniculară

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 şi 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. 

În plus, medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Potrivit medicilor, trebuie evitat consumul de alcool, dat fiind faptul că favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

De asemenea, sunt necesare ţinutele adecvate perioadei de caniculă: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise şi sunt de evitat activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie.

În caz că apar probleme deosebite, cei afectaţi trebuie să meargă la medic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite