78,6% din români s-ar vaccina cu vaccinurile de rutină, dacă acestea ar fi compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
46,7% dintre respondenţi au răspuns că nu s-au vaccinat deloc în ultimii
5 ani
46,7% dintre respondenţi au răspuns că nu s-au vaccinat deloc în ultimii 5 ani

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) adresează un apel către reprezentanţii sistemului de sănătate de a facilita românilor asigurarea accesului la vaccinare pe tot parcursul vieţii şi demarează o campanie online de informare cu privire la beneficiile vaccinării la adulţi.

Rezultatele unei cercetări derulate la iniţiativa Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România relevă că 78,6% din respondenţi s-ar vaccina cu vaccinurile de rutină, dacă acestea ar fi compensate. Procentul celor care au răspuns că nu s-ar vaccina este de 21,4%.

Cercetarea a fost realizată online, în perioada 18-24 aprilie, pe un eşantion  format din 510 persoane, dintre care 56,3% sunt pacienţi sau aparţinători ai unui pacient cronic. Obiectivul cercetării este de a evalua percepţiile şi cunoştinţele persoanelor adulte din România, cu privire la vaccinarea pe durata întregii vieţi.

La întrebarea dacă ar fi utilă o schemă de vaccinare pentru adulţi, 76,4% din respondenţi au răspuns afirmativ, şi doar 11% au spus contrariul.12,6% au ales să nu îşi exprime opinia.

În ceea ce priveşte cunoaşterea posibilităţii de a se vaccina pe parcursul vieţii, 87,4% dint respondenţi afirmă că ştiu, însă, pe de altă parte, 46,7% din respondenţi au răspuns că nu s-au vaccinat deloc în ultimii 5 ani, 17,6% o singură dată şi 35,7% de două sau mai multe ori.

Un procent de 51,1% au răspuns că nu au primit niciodată recomandare de vaccinare de la medicul de familie sau specialist, 21,7% au spus că au primit o singură dată recomandare, iar 20,8% au spus că au primit recomandări pentru mai multe vaccinuri.

83,1% din respondenţi sunt din mediul urban, iar 16,9% din mediul rural.

40,7% au studii universitare, 44,3% studii medii, iar 15% studii postuniversitare.

,,Perioada pe care o traversăm ne-a arătat cât de important poate fi un vaccin. Ne dorim să crească nivelul de vaccinare la adulţi, iar pentru acest lucru să se întâmple este mare nevoie atât de informare, cât şi de acces la vaccinare în special pentru pacienţii care nu îşi pot permite acest lucru. Medicii şi pacienţii susţin împreună acest demers”, a declarant prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

,,Este nevoie să protejăm populaţia în general şi pacienţii cronici în special prin vaccinare. Rezultatele cercetării ne arată că există, în rândul populaţiei, deschidere foarte mare pentru vaccinarea de rutină pe percursul vieţii, dacă aceasta ar fi compensată. Pe de altă parte, deşi cei mai mulţi spun că ştiu că se pot vaccina cu vaccinurile de rutină şi la vârstă adultă, totuşi cei mai mulţi au răspuns că nu s-au vaccinat în ultimii 5 ani. Acest lucru arată că populaţia adultă nu ştie de ce vaccinuri au nevoie, iar 50% din medicii cu care au venit în contact nu le-au recomandat. Rezultatele indică o nevoie majoră de informare pe tema vaccinării pe durata întregii vieţi, atât în rândul pacienţilor, cât şi în rândul medicilor.”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Cu ocaza Săptămânii Mondiale a Imunizării, COPAC demarează campania online de informare Vaccinurile nu sunt doar pentru copii! Nu este niciodată prea târziu să te vaccinezi! Mergi la medic!

Campania va cuprinde materiale de informare, interviuri video şi podcasturi despre vaccinarea adulţilor şi îşi propune să crească nivelul de informare al populaţiei cu privire la vaccinarea pe durata întregii vieţi. Timp de două luni, vom oferi informaţii despre toate vaccinurile pentru adulţi, importanţa rapelului, cum se produc vaccinurile sau care sunt recomandările de vaccinare pentru diverse categorii de pacienţi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite