7.000 de locuri de muncă disponibile prin ANOFM. Cele mai multe sunt destinate persoanelor cu studii medii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 6.800 de locuri de muncă disponibile prin ANOFM FOTO Adevărul
Peste 6.800 de locuri de muncă disponibile prin ANOFM FOTO Adevărul

Aproape 7.000 de locuri de muncă sunt vacante la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), cele mai multe fiind disponibile pentru persoanele cu studii medii.

Astfel, în Bucureşti sunt disponibile 699 de locuri de muncă, în Prahova peste 500 şi în Cluj peste 450. La polul opus se situează judeţele Suceava, Mehedinţi şi Covasna, în cel din urmă persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă având la dispoziţie doar şase joburi.

În ceea ce priveşte persoanele cu studii superioare, pentru acestea sunt disponibile 680 de locuri de muncă, companiile fiind în căutarea proiectanţilor software, a inginerilor mecanici şi a inginerilor electronişti.

Pe de altă parte, persoanele cu studii medii, profesionale şi lucrătorii necalificaţi pot accesa unul din cele 6.200 de locuri de muncă, cele mai căutate meserii fiind în domeniul confecţiilor. Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă.

Nivel record al şomajului în Europa

Observatorul European al locurilor de muncă vacante arată că, în ciuda nivelului record al şomajului în Europa, în primul trimestru al anului 2013 existau 2 milioane de locuri de muncă neocupate. Deşi existenţa posturilor vacante reprezintă o caracteristică a dinamicii pieţei muncii, o parte semnificativă din aceste locuri de muncă disponibile pot fi neocupate din cauza deficitului de forţă de muncă ce nu poate fi acoperit cu lucrători la nivel local.

Începând cu 2005, numărul lucrătorilor din UE activi în alt stat membru a crescut până la 4,7 milioane. Mai mult, intenţiile de a migra au crescut de asemenea: numărul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă înregistraţi pe portalul Eures a crescut brusc de la 175.000 în 2007 la 1.100.000 în 2013.

Potrivit Comisiei Europene, aproximativ 700.000 de persoane se deplasează, în medie, anual, pentru a lucra într-un alt stat UE, ceea ce reprezintă un procent (0,29%) mult mai scăzut decât cele din Australia (1,5% între 8 state) sau SUA (2,4% între 50 de state).

Pe aceeaşi temă:

Vasluienii dornici să muncească în străinătate pot merge în Germania. Se caută bucătari, barmani şi ospătari

Germanii nu se tem de o invazie a românilor, ba din contră, îi caută din ce în ce mai mult. Eures România are disponibile 80 de locuri de muncă pentru vasluienii calificaţi în meseriile de bucătar, barman şi ospătar.

Şapte ţări din Europa angajează români. Medici, măcelari sau şlefuitori, căutaţi prin Eures. Salariile, până la 5.000 de euro/lună

Angajatori din Irlanda, Ungaria, Danemarca, Norvegia şi Spania caută, prin reţeaua europeană de ocupare a forţei de muncă Eures, medici, ingineri, bucătari sau şlefuitori români. Salariile variază de la 450 de euro, până la 5.000 de euro lunar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite