14.000 de deţinuţi şi angajaţi din penitenciarele din România sunt testaţi pentru virusul hepatitic B şi C

0
Publicat:
Ultima actualizare:
liber de hepatita

Peste 7.000 de deţinuţi au fost testaţi pentru depistarea infecţiei cu virusul C şi B hepatitic şi alte 7.000 de persoane private de libertate şi personal angajat din penitenciare vor fi testaţi în perioada următoare, în cadrul unei campanii de testare gratuită organizate în cadrul închisorilor din România.

Hepatitele virale B, C, D reprezintă în România şi în lume o problemă de sănătate publică,  determinată de potenţialul important de contagiozitate al acestor infecţii virale, dar şi de riscul  apariţiei bolilor cronice hepatice – hepatită cronică, ciroză şi cancer hepatic, afecţiuni cu o semnificativă povară medicală, socială şi economică. 

Societăţile profesionale şi instituţiile internaţionale consideră că pentru a îmbunătăţi testarea, îngrijirea şi tratamentul VHC şi VHB în vederea eliminării acestor infecţii, penitenciarele trebuie să fie vizate de intervenţii personalizate.

Tratarea deţinuţilor contribuie la reducerea prevalenţei VHC şi la prevenirea transmiterii în unităţile de detenţie şi în comunitatea mai largă, după eliberare. Tratarea populaţiilor penitenciare va reduce prevalenţa generală a VHC şi numărul de noi infecţii, făcând deţinuţii un grup ţintă important pentru eliminarea VHC.

Campania „LIBER de hepatita C" a fost lansată sub egida Societăţii Române de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă, a RoALD (Societatea Română pentru Studiul ficatului), în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Sf. Spiridon Iaşi, Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie O. 

Prof. Dr. Liana GHEORGHE Preşedinte RoALD, Profesor de Gastroenterologie, Clinica de Gastroenterologie a Institutului Clinic Fundeni spune că „Este o perioadă decisivă în care Romania îşi poate dovedi performanţa de a se alinia strategiei OMS de eliminare a hepatitelor virale ca ameninţare pentru starea de sănătate a populaţiei până în 2030 – obiectiv asumat în Planul Cadru Naţional pentru Controlul Hepatitelor Virale.

Activităţile de conştientizare şi testare au fost intensificate pe parcursul ultimului an, atât prin acţiunile derulate prin cabinetele medicilor de familie, cât şi prin cele dedicate unor grupe populaţionale speciale (persoane private de libertate), prin intermediul mai multor initiaţive: Programele Regionale de Prevenire, Screening (testare) şi Diagnostic al Pacienţilor cu Boli Cronice Hepatice secundare Infecţiilor cu virusurile Hepatitice B, C şi D – LIVERO 2 – SUD şi LIVERO 2 – EST şi prin proiectul LIBER de Hepatita C."

Faza întâi a proiectului "LIBER de hepatita C" a fost derulată în unităţile penitenciare din partea de Sud, Centru şi Est a ţării, în perioada martie 2021 – februarie 2022. Au fost testaţi deţinuţii şi personalul angajat din 15 unităţi penitenciare dintre care: penitenciarul Rahova, penitenciarul Jilava, Giurgiu, Vaslui, Botoşani, Iaşi, Brăila, Galaţi, Poarta Albă, Ploieşti, Slobozia, Tulcea şi Valul lui Traian. 

Au fost depistaţi pozitivi 688 de deţinuţi pentru infecţia cu VHC şi 206 pentru infecţia cu VHB. Persoanele depistate pozitiv pentru hepatita C şi B sunt evaluate de către medicii specialişti gastroenterologi din instituţiile partenere: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Spitalul Sf. Spiridon Iaşi, pentru confirmarea diagnosticului, stadiul bolii hepatice şi oportunitatea includerii în tratament.

În a doua fază a proiectului "LIBER de hepatita C", echipele de medici de la Bucureşti  şi Cluj vor testa utilizând teste rapide (Anti-HCV TEST) pentru infecţia cu virusul C şi B aproximativ 7.000 de deţinuţi şi angajaţi ai unităţilor de detenţie.

Etapa de testare este precedată ca şi în prima fază, de o etapă de informare şi conştientizare asupra modului de transmitere a virusurilor hepatitice B, C şi D precum și a riscurilor determinate de întârzierea diagnosticului şi tratamentului antiviral. Testele rapide de diagnostic, investigaţiile ulterioare necesare confirmării diagnosticului, evaluării stadiului bolii hepatice şi includerii în terapie, precum şi tratamentul sunt în totalitate gratuite. 

Prof. Dr. Anca TRIFAN, Profesor de Gastroenterologie, Clinica de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Spiridon”, Iaşi a declarata că „Lupta împotriva hepatitelor virale ( Hepatita C şi hepatita B) a progresat în ultimii ani şi datorită a doua initiaţive majore: cea dedicată populaţiilor vulnerabile, cu vârsta de peste 18 ani din mediul rural  (programul Livero Est şi Sud) şi cea dedicată persoanelor private de libertate şi personalului angajat din unităţile penitenciare.

Numai prin eforturile comune ale comunităţii medicale: medici gastroenterologi, medici de familie, psihologi, asistenţi medicali, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, asociaţii ale pacienţi vom putea fi mai aproape de dezideratul OMS de a elimina hepatita C până în 2030. Ne reconfirmăm angajamentul. Fiecare român, fie el din mediu rural sau în detenţie merită şi va beneficia de toată atenţia şi grija noastră, astfel încât să îi putem reda sănătoşi societăţii şi comunităţilor din care fac parte!"

Proiectul de microeliminare a hepatitelor virale în rândul acestui grup populaţional vulnerabil (deţinuţi, foşti consumatori de droguri injectabile) vine să completeze alături de proiectele LIVERO, de testare a populaţiei vulnerabile din 4 regiuni ale ţării, acţiunile pe care România şi le-a asumat pentru a îndeplini obiectivul de eradicare a hepatitelor virale până în 2030, aşa cum Organizaţia Mondială a Sănătăţii  a recomandat statelor europene, acţiuni pe care Societatea  Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, prin echipele de experţi, le implementează şi le finalizează ca proiecte de succes. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite