Zoetis, al doilea mare IPO după Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Reuters
FOTO Reuters

Producătorul de medicamente Pfizer a obţinut 2,2 miliarde de dolari în urma ofertei publice de acţiuni pentru businessul de medicină veterinară Zoetis, devenind astfel al doilea cel mai mare IPO al unei companii americane, după Facebook.  Acţionarii reţelei de socializare au strâns de la investitori 16 miliarde de dolari în mai 2012.

Vineri, în prima zi de tranzacţionare pe bursa de la New York, preţul acţiunilor a crescut cu 19% la sută faţă de preţul iniţial de 26 de dolari, la închiderea şedinţei acesta ajungând la 31,01 dolari, potrivit  ”Wall Street Journal”.

Pfizer va continua să controleze peste 80% din acţiunile Zoetis, companie care are venituri anuale de 4,2 miliarde de dolari.

Listarea Zoetis a adus în discuţie posibilitatea ca şi alţi producători pharma să-şi vândă diviziile de medicină veterinară. Deocamdată, directorii Merck & Co. şi Eli Lilly & Co. au spus că sunt mulţumiţi de rezultatele recente ale acestor divizii şi nu vor să vândă.

Zoetis este cea mai mare companie producătoare de medicamente pentru animale, cu vânzări anuale de aproximativ 4,2 miliarde de dolari şi îşi propune să se extindă pe pieţele în curs de dezvoltare (precum cea din China) pentru a stimula creşterea. În urma listării valoarea de piaţă a companiei depăşeşte 15 miliarde de dolari.

Investitorii ar putea fi atraşi de această companie tocmai pentru potenţialul ei de creştere ca urmare a faptului că oamenii din ţările dezvoltate au ajuns să cheltuiască mai mult pentru animalele de casă, iar fermierii din ţările dezvoltate cresc mult mai multe animale pentru a satisface cererea de carne, aceasta pe măsură ce veniturile consumatorilor cresc.

Vânzarea acestor acţiuni apare ca parte a efortului Pfizer, cea mai mare companie de medicamente după venituri,  de a-şi linişti acţionarii. Mulţi dintre aceştia sunt nemulţumiţi pe fondul înjumătăţirii dividendelor în urma achiziţiei companiei farmaceutice Wyeth, în valoare de 68 de miliarde de dolari. Tot ca parte a efortului de liniştire a acţionarilor, Pfizer a vândut în 2012 compania de produse de nutriţie pentru 11,5 miliarde de dolari, mărindu-şi astfel dividendele.

Zoetis nu este singura companie desprinsă dintr-un gigant pharma şi listată ulterior cu succes, un alt exemplu fiind vânzarea pe bursă a Mead Johnson Nutrition (companie de medicamente de nutriţie pentru copii) de către Bristol-Myers Squibb. Acţiunile companiei au crescut cu 180% din 2009, momentul listării.

Listarea Zoetis se înscrie într-o tendinţă a marilor companii de a separa şi vinde afacerile care sunt complementare activităţii de bază (non core-business). Odată devenite independente, aceste afaceri au, de cele mai multe ori, un succes mai mare decât cel al companiei mamă, pentru că nu mai sunt nevoite să concureze pentru resurse cu alte divizii din holding. Astfel acestea pot să-ţi urmărească mai bine propria strategie şi să aibă succes pe cont propriu.

Pfizer încă deţine peste 80% din compania Zoetis, însă analiştii se aşteaptă ca aceasta să se separe treptat de compania mamă. Cel mai probabil urmează o conversie de acţiuni (cu discount), în urma căreia proprietarii Pfizer vor deveni acţionari direcţi ai Zoetis.

SănătatePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite