Fenomenul îngrijorător care macină sănătatea românilor. Grija zilei de mâine, problema care generează afecțiuni grave

0
Publicat:

Grija zilei de mâine a ajuns să fie, în ultimii ani, un fenomen apăsător printre români. Psihiatrii vorbesc despre o reală problemă, care poate genera afecțiuni grave.

Stres români SURSĂ FOTO Shutterstock
Stres români SURSĂ FOTO Shutterstock

Conflictul armat din Ucraina, pandemia, dar și alți factori au contribuit decisiv la dezvoltarea anumitor frici care conduc, treptat, la anxietate și depresie.

Fenomenul îngrijorător care macină sănătatea românilor

Grija zilei de mâine este o reală problemă, tot mai întâlnită în rândul românilor. Psihiatrii vorbesc despre un real fenomen, răspândit mai ales în contextul războiului din Ucraina, dar și în contextul economic actual. 

Stresul social și economic, aparentul haos din societate, incertitudinea zilei de mâine, toate acestea pun o presiune invizibilă asupra oamenilor, generează un stres în rândul populației. Toate aceste lucruri reprezintă, în mod clar, o pârghie de activare a unor simptome anxioase sau depresive. Vorbim mai ales despre cei care sunt expuși la acest lucru, persoane care nu sunt pregătite și nu au un plan de rezervă dar nici o rezervă psihologică pentru a face față unor astfel de situații”, a declara dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatri „Socola” din Iași.

„Pot apărea gânduri suicidare”

Grija zilei de mâine poate conduce la depresie, la stări de frică și de panică și poate culmina cu apariția gândurilor suicidare, avertiează dr. Ovidiu Alexinschi. 

În mod clar, oamenii pot dezvolta frică, panică, insomnii sau tristețe. Totodată, se pierde pofta de mâncare, apare epuizarea și lipsa de perspectivă. Toate aceste lucruri pot intra în tabloul stărilor psihopatologice determinate de incertitudinea zilei de mâine. Vorbim despre mulți factori economici, interni și externi. Vorbim despre război, despre inflație. Oamenii sunt îngrijorați pentru că nu se știe ce va fi, cum vor evolua lucrurile. Astfel, în acest context, crește presiunea în rândul populației. Vorbim despre un stres cronic, o apăsare cronică care acumulează energie negativă. Astfel, la un moment dat, această energie se exteriorizează prin atacuri de panică, prin gânduri suicidare uneori, dacă vorbim despre o depresie severă”, a adăugat medicul ieșean.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite