Dependenţa de jocuri de noroc. „Calea recompensei”, drumul spre pierzanie: „Au efect devastator chiar şi în câteva ore”

0
Publicat:

În ultimii ani, numărul românilor care joacă la aparate de tip slot machine a crescut considerabil. Medicii psihiatri arată că dacă în cazul alcoolului „lucrurile se întâmplă în timp”, jocurile de noroc „pot avea efect devastator chiar şi în câteva ore”.

Jocuri de noroc SURSĂ FOTO Shuttertsock
Jocuri de noroc SURSĂ FOTO Shuttertsock

Conform datelor oferite de Asociaţia Organizatorilor de Sloturi, 15% dintre românii cu vârste de peste 18 ani au jucat măcar o dată la așa-numitele păcănele sau au pariat cel puțin o dată, în ultimul an. Statisticile mai arată că jucătorii cu frecvenţă cel puţin săptămânală sunt preponderant bărbaţi tineri, necăsătoriţi, din mediul urban, ce au educaţie medie şi un venit mediu pe gospodărie de aproximativ 2.500 de lei. Medicii specialişti au explicat, pentru Adevărul, cum funcţionează mecanismul prin care oamenii sunt ademeniţi în sălile de jocuri de noroc.

,,Este vorba despre calea recompensei"

Conform psihiatrilor, există un mecanism foarte bine pus la punct prin care organizatorii de jocuri de noroc reuşesc să ademenească tot mai multe persoane în faţa celebrelor păcănele.

,,Este vorba despre calea recompensei, ce implică structurile subcerebrale. Acest lucru înseamnă că în momentul în care practici un anumit obicei, un lucru condiţionat, în momentul în care consume o substanţă sau repeţi un anumit comportament, uşor, uşor, se intră pe acest circuit. Iniţial este vorba despre o recompensă, despre o activitate care este percepută ca fiind plăcută. Acest lucru se întâmplă şi la jocurile de noroc. În momentul în care câştigi şi apare acea euforie, acea fericire, se intră pe calea recompense. Dacă frecvenţa creşte şi se practică jocul în continuare, la un moment dar nu mai este nevoie de plăcere. Astfel, intervine comportamentul compulsiv”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonator al programelor NoAddict.

,,Omul nu se mai poate opri, se trezeşte în faţa aparatului"

Conform specialiştilor, adicţia are capacitatea de a pune stăpânire pe voinţa persoanelor care practică jocurile de noroc.

,,Jocul de noroc devine, cu timpul, un obicei care scurtcircuitează controlul voinţei. Omul respectiv nu se mai poate opri, se trezeşte în faţa aparatului. La fel se întâmplă şi în cazul drogurilor sau în cazul celor care consumă alcool. Acest aspect nu este valabil la toţi oamenii, dar se întâlneşte la foarte multe persoane. Adicţia de jocuri este similară cu cea de substanţe, deoarece este implicat tot mecanismul recompenselor”, a adăugat medicul ieşean.

Dependenţa de jocuri de noroc, mai periculoasă decât dependenţa de alcool

Conform psihiatrilor, jocurile de noroc au capacitatea de a distruge vieţi într-un timp foarte scurt. Astfel, dacă în cazul dependenţei de alcool vorbim despre perioade lungi de timp, lucrurile stau puţin diferit când vine vorba despre jocurile de noroc.

,,Alcoolul, consumat în cantităţi mici, este euforizant, este un liant social. Oamenii nu constimă din prima cantităţi mari. Alcoolul te ajută să nu mai fii inhibat. Astfel, multe persaone beau ceva pentru a scăpa de emoţii. Alcoolul nu este un drog de mare risc, lucrurile se întâmplă în timp, în ani de zişle. În schimb, la jocuri poţi pierde totul într-o noapte, în doar câteva ore iar efectele pot fi devastatoare”, mai spune dr. Ovidiu Alexinschi.

Mirajul câştigului, extrem de periculos

Medicii mai susţin că mirajul câştigului este extrem de periculos. Astfel, de multe ori, acesta conduce la dependenţe.

,,Persoanele care intră în mirajul câştigului pot dezvolta dependenţe. Inclusiv pierderile sunt deghizate în câştiguri la aceste aparate. Imaginile, culorile, sunetele foarte plăcute oferă senzaţia că aproape ai câştigat, că a mai lipsit foarte puţin până la mare câştig. Toate aceste lucruri sunt gândite în aşa fel încât să te stimuleze, să deghizeze o pierdere într-un potential câştig. Totodată, oamenii sunt atraşi cu băuturi gratuite, din partea casei. Astfel, sunt stimulaţi să joace. Totodată, promoţiile din sălile de joc, cu jetoane şi tot felul de premii au tot acest rol, de a atrage clienţii”, a mai spus dr. Ovidiu Alexinschi.

Jocurile online, o altă capcană extrem de periculoasă

În ultimii ani, şi numărul cazinourilor online a crescut considerabil. Astfel, există o mulţime de platforme ce au adunat foarte mulţi adepţi.

,,Există o mulţime de astfel de cazinouri online, care funcţionează nonstop. Acestea te stimulează să te joci, chiar din confortul propriei case. Este un lucru total greşit, ce ar trebui să fie reglementat”, a încheiat medicul ieşean.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite