Vrei să ai un ficat sănătos? Bea lapte de soia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cantitatea de grăsimi acumulate în ficat este mai mică în cazul celor care beau frecvent lapte de soia
Cantitatea de grăsimi acumulate în ficat este mai mică în cazul celor care beau frecvent lapte de soia

Proteinele care se găsesc în produsele din soia previn acumularea grăsimilor în ficat, afecţiune cunoscută sub numele de „ficat gras" sau de steatoză hepatică.

Persoanele care consumă lapte din soia, dar şi tofu sunt protejate de „ficatul gras", o boală care poate evolua spre ciroză sau spre insuficienţă hepatică. Efectul benefic se datorează proteinelor pe care le conţin aceste produse, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Illinois, SUA, cei care au făcut această constatare. Proteinele din soia accelerează metabolismul grăsimilor şi previne în acest mod acumularea lor în ficat.

Cercetătorii americani au hrănit cu lapte de soia şoareci de laborator obezi (excesul ponderal este asociat, de regulă, cu steatoza hepatică) şi cu lapte obişnuit şoareci care aveau o greutate normală. La finalul studiului, specialiştii au observat că şoarecii obezi au avut cu 20% mai puţine grăsimi acumulate în ficat.

O treime din populaţie are „ficat gras"

Statisticile arată că nu mai puţin de o treime din populaţia adultă a Globului are steatoză hepatică, iar numărul celor care dezvoltă boala ar putea să crească în umrătorii ani, odată cu creşterea „epidemiei" de obezitate. Consumul de alcool este un alt factor de risc pentru „ficatul gras". Diabetul de tip 2 favorizează şi el acumularea grăsimilor în ficat. Prin urmare, ar trebui să bea lapte de soia sau să cnsume soia în special persoanele supraponderale şi obeze, diabeticii şi consumatorii de alcool.

Soia, recomandată şi femeilor aflate la menopauză

La începutul acestei luni, o altă echipă de cercetători, de la Universitatea Delaware, recomanda femeilor aflate la menopauză să mănânce zilnic produse din soia pentru a scăpa de bufeuri. Tofu şi laptele din soia conţin substanţe (fitoestrogeni) care au efect similar hormonului feminin estrogen, potrivit oamenilor de ştiinţă. Aceştia sunt recomandaţi ca tratament pentru simptomele specifice menopauzei.

Citeşte şi:
De ce devenim tot mai alergici

Cum poţi să scazi natural nivelul tensiunii arteriale

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite