VIDEO Participanţii la Bucharest Forum Healthcare în dialog cu „Adevărul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucharest Forum Healthcare FOTO Adevărul/Marian Iliescu
Bucharest Forum Healthcare FOTO Adevărul/Marian Iliescu

Finanţarea sistemului sanitar, cercetarea, comunicarea şi accesarea noilor tehnologii medicale au fost temele în jurul cărora au gravitat dezbaterile Bucharest Forum Healthcare organizat, săptămâna trecută, de Adevărul Group, compania de consultanţă Link Resource şi Institutul Aspen România, la Banca Naţională a României.

La eveniment au participat atât autorităţi, cât şi reprezentanţi ai industriei farmaceutice.  Definirea pachetului  de bază de servicii medicale (pentru a şti clar ce cheltuieli poate acoperi statul) a reprezentat unul din subiectele care a generat dezbatere în prima parte a evenimentului.  De asemenea, taxa clawback (unul dintre cele mai controversate particularităţi ale industriei) a suscitat interesul participanţilor. De fapt, din discuţii a reieşit că nu taxa în sine este problema, ci modul în care aceasta este aplicată.

Cât despre cercetarea clinică, fondurile disponibile pentru această activitate sunt din ce în ce mai puţine la nivel european. La fel şi numărul pacienţilor incluşi în astfel de programe. În România însă, numărul studiilor clinice s-a triplat între 2005 şi 2010.

Comunicarea în sănătate este un domeniu care are nevoie de reglementări mai riguroase mai ales în privinţa suplimentelor alimentare.  

În ultima parte a forumului, specialiştii au amintit de un proiect care s-a aflat un timp pe agenda Ministerului Sănătăţii – evaluarea tehnologiilor medicale. Acesta stabilea, printre altele, includerea medicamentelor inovative pe lista de compensate.

Stefan Ericsson, manager în cadrul furnizorului de servicii de dializă Diaverum, Petru Crăciun, director al companiei de cercetare de piaţă CEGEDIM sau Andrei Ţărnea, director Institutul Aspen România au acordat interviuri pentru ”Adevărul”. 

Interviu Stefan Ericsson, strategic office & business processes Diaverum

Interviu Radu Crăciun, director CEGEDIM România

Interviu Andrei Tarnea, director Aspen Institute

Interviu Mihaela Geoană, preşedinte Fundaţia Renaşterea

Interviu Mircea Geoană, preşedinte Aspen Institute

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite