VIDEO De astăzi, cosmeticele testate pe animale sunt interzise în UE. Industria de 70 de miliarde de euro are de suferit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmeticele care conţin ingrediente testate pe animale nu mai pot fi comercializate în UE FOTO: Shutterstock
Cosmeticele care conţin ingrediente testate pe animale nu mai pot fi comercializate în UE FOTO: Shutterstock

Astăzi, 11 martie 2013, este ultimul termen-limită pentru companiile de cosmetice să retragă de pe piaţă produsele testate pe animale, a anunţat Comisia Europeană.


Începând de astăzi, Comisia Europeană a impus o interdicţie totală a testării pe animale pentru produsele cosmetice comercializate în spaţiul Uniunii Europene. Aşadar, începând de astăzi, produsele cosmetice testate pe animale nu mai pot fi comercializate în UE.

„Faptul că astăzi intră în vigoare interdicţia totală legată de comercializarea cosmeticelor testate pe animale reprezintă un semnal important cu privire la importanţa pe care Europa o acordă bunăstării animalelor. Comisia se angajează să sprijine în continuare dezvoltarea de metode alternative şi să încurajeze ţările terţe să adopte şi ele abordarea europeană. Acest lucru reprezintă un prilej important pentru Europa de a da un exemplu de inovare responsabilă în domeniul produselor cosmetice fără a face compromisuri cu privire la siguranţa consumatorilor“, a declarat Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor.

În lipsa unei astfel de testări, este necesară găsirea unor metode alternative de garantare a siguranţei în ceea ce priveşte utilizarea produselor cosmetice, iar Comisia Europeană face eforturi în acest sens, se arată în comunicat. De altfel, în perioada 2007-2011, Comisia a alocat aproximativ 238 de milioane de euro acestui tip de cercetare. Industria produselor cosmetice a contribuit şi ea prin cofinanţarea cu 25 de milioane de euro a unei iniţiative de cercetare, numită SEURAT (Safety Evaluation Ultimately Replacing Animal Testing – Evaluarea siguranţei în vederea înlocuirii testelor pe animale).

Tonio Borg explică motivul intrării în vigoare a interdicţiei totale pentru produsele cosmetice testate pe animale

Industria cosmetică, nemulţumită de decizia CE

Asociaţia Cosmetics Europe (Personal Care Association – Asociaţia pentru Îngrijirea Personală) consideră că decizia luată de Comisia Europeană de a introduce interdicţia totală a produselor cosmetice cu ingrediente testate pe animale este pripită.

„Cosmetics Europe regretă momentul intrării în vigoare a interdicţiei totale în ceea ce priveşte comercializarea cosmeticelor care conţin ingrediente testate pe animale. Această interdicţie ignoră realitatea, şi anume faptul că, la ora actuală, ştiinţa nu este pregătită să ofere un pod de trecere de la testarea pe animale la metode alternative de confirmare a siguranţei produselor cosmetice. În plus, interdicţia europeană acţionează ca o frână împotriva inovaţiei în industria cosmetică din Europa“, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Cosmetics Europe.

Asociaţia Cosmetics Europe, care datează din 1962,  reprezintă industria produselor cosmetice, pentru toaletă şi parfumerie, care valorează 70 de miliarde de euro, potrivit site-ului asociaţiei.

Membrii corporate activi ai asociaţiei sunt: BDF Beiersdorf, Chanel, Colgate-Palmolive S.A, Coty, Kanebo, Estée Lauder, Elizabeth Arden, GlaxoSmithKline, Johnson&Johnson, Henkel, L’Oréal, Procter&Gamble, Pierre Fabre, Shiseido, Unilever şi LVMH (Loius Vuitton Moët Henessy). De asemenea, Avon, Oriflame şi Revlon sunt membri ai Cosmetics Europe.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite