VIDEO Atenţie la oboseală! Poate însemna un ficat bolnav

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O durere care apare şi dispare în partea dreaptă, un picior amorţit din când în când, dureri ocazionale de cap şi oboseală persistentă. Cine nu s-a confruntat la un moment dat măcar cu una dintre aceste simptome?

 

Multe afecţiuni grave au simptome considerate banale. De aceea, bolnavul nu acordă importanţa cuvenită manifestărilor sale şi nu ajunge la medic. În plus, chiar şi la spital, în multe situaţii, confuzia predomină şi în rândul medicilor, care pot pune un diagnostic greşit.

Medicul de familie Ruxandra Constantina ne ajută să elucidăm o parte dintre cele mai frecvente simptome pe care le acuză majoritatea oamenilor.

Când este cazul să ne îngrijorăm şi care sunt analizele care ne-ar putea salva viaţa, în funcţie de vârstă. 

Pacienţii acuză o gamă largă de simptome. Omul ştie cel mai bine când e ceva în neregulă. Orice simptom persistent trebuie să-l trimită la doctor. Mai există un tip de pacient care ignoră orice simptom. În ultima vreme avem o stare de astenie, oboseală. Dacă această oboseală apare la diverse activităţi, cum ar fi urcatul scărilor poate anunţa o boală de inimă. În ultimul timp ne confruntăm cu manifestări atipice. O simplă durere în maxilar poate fi debutul unui infarc. Febra, greaţa, vărsături... Au existat oameni chiar şi cu durere intensă în cot şi a fost vorba de un infarct, spune dr. Ruxandra Constantina.

Multe boli pot fi combătute prin schimbarea stilului de viaţă

Starea de oboseală, de astenie, poate apărea şi în cazul diabetului, anemiei, hipotiroidiei. Nu în ultimul rând oboseala însoţită de scădere în greutate şi pierderea apetitului poate însemna un cancer, avertizează medicul.

Acea oboseală care apare prin suprasolicitare sau prin schimbare de anotimp este ceva. Dar noi ne păstrăm capacitatea de concentrare, pofta de mâncare. Aşa că vom ştii când e alt tip de oboseală. Mai trebuie să fim atenţi şi la depresii. Tot mai mulţi tineri, tot mai mulţi bărbaţi vin cu depresie. Orice boală, inclusiv depresia, luată din pripă, poate fi vindecată.

Schimbarea stilului de viaţă este esenţială pentru că multe boli sunt cauzate de dietă nesănătoasă, alcool şi fumat în exces, de lipsa mişcării fizice şi lipsa somnului care duce la o uzură fizică şi psihică foarte gravă, continuă dr. Constantina.

Atenţie la oboseală, poate însemna un ficat bolnav

Starea de somnolenţă e legată de afecţiuni fizice sau psihice. Dacă am dormit noaptea şi ne trezim mai obosiţi e posibil să fie afectat ficatul.

Hepatita, din păcate, trecem peste momentul infecţiei şi ajungem în stadiul de ciroză. Dar, organismul anunţă. Trebuie doar să fim atenţi. Însă, pe baza unui organism rezistent e mai greu. Trebuie cel puţin o dată pe an trebuie să ne facem analizele, care includ şi ficatul. Jena în partea dreaptă, senzaţia de vomă, durerile de cap... toate astea reprezintă un semnal de alarmă. Pacienţii trebuie să înveţe să se prezinte la medic. Tot ce este în neregulă trebuie să te avertizeze, conform dr. Constantina.

Profilaxia nu se practică în România 

La noi nu există acea obligativitate a medicului de familie să cheme, o dată pe an, pacientul pentru analizele uzuale. Noi nu facem profilaxie în România. Un gram de profilaxie ar salva mult mai multe vieţi. Ca pacient trebuie să te interesezi despre ce e potrivit pentru tine, pentru vârsta ta, despre ce ai voie să faci şi ce nu, să fii informat despre bolile la care eşti înclinat, de moştenirea genetică. Mai mult, periodic trebuie făcute analizele, spune dr. Ruxandra Constantina.

Femeile trebuie să fie foarte atente. În momentul începerii vieţii sexuale trebuie să facă o ecografie transvaginală, testul Babeş-Papanicolau şi neapărat investigate semnele cancerului ovarian. Pentru femeile trecute de 50 de ani, cele intrate la menopauză, trebuie să aibă grijă la cancerul endometrial. Cel puţin o dată pe an trebuie făcute teste. Nici bărbaţii nu sunt excluşi: PSA, tuşeu rectal şi altele. Cancerul de prostată descoperit în faze iniţiale se vindecă. Nu uitaţi de palpare, şi în cazul femeilor şi bărbaţilor, continuă dr. Constantina.

Tusea – un simptom al cancerului

Tusea apare la fumătorii cronici, poate fi declanşată de o alergie. Dar tusea persistentă este semn de cancer şi are o incidenţă crescută şi la tineri – cancer pulmonar. Există o incidenţă crescută a cancerului pulmonar şi la nefumători. Tusea este un fenomen de apărare, trebuie să ne pună pe gânduri., avertizează dr. Constantina.

În cazul unei boli grave chiar şi analizele de sânge sunt modificate. Semnale de alarmă sunt. Vreau să atrag atenţia că ceaiurile sunt foarte bune, însă multe nu trebuie luate pe perioade lungi pentru că vor crea dependenţă. Spre exemplu, laxativele... Colonul nostru se va lenevi şi nu vom mai putea trăi fără ele, ne sfătuieşte dr. Constantina.

Durerile de cap

Durerile de cap persistente sau migrenele însoţite de tulburări de vedere sau echilibru trebuie neapărat consultate de medicul neurolog. Pot ascunde o tumoare, spune dr. Ruxandra Constantina.

În primul rând trebuie descoperită cauza, legată de cele mai multe ori de mediul în care trăieşte.

Antibioticele scad imunitatea organismului

Curele de ridicare a imunităţii sunt benefice şi nu au contraindicaţii. Noi de multe ori luăm antibiotice pentru a eradica o infecţie, însă ne scădem imunitatea organismului. 

Tot mai frecventă este infecţia cu candida, bucală, pe tubul digestiv, nu doar ginecologică. Candida este provocată de antibiotice, însă este tratată tot prin antibiotice. Ar trebui tratată prin întărirea sistemului imunitar, spune dr. Constantina.

Ameţelile 

Ameţelile pot fi determinate de tulburări ale urechii interne, de tulburări circulatorii la nivel cerebral, de dischinezie biliară sau de spondiloză cervicală. De multe ori există multe cauze care duc la ameţeli. Trebuie investigate cu seriozitate să nu conducă la ceva mai grav din punct de vedere neurologic, spune dr. Constantina.

Exagerarea nu este totdeauna ceva rău

În străinătate există programe de profilaxie, însă se exagerează de multe ori. Noi ne situăm în partea cealaltă La noi există teama de a merge la medic. „Mai bine să nu ştiu“, spune românul. Însă ştiinţa a avansat şi e păcat să nu descoperim ce avem când cele mai multe boli sunt vindecabile. Comunicarea cu medicul, cu pacientul, este foarte importantă. Se pot afla multe indicii despre probleme. Trebuie să acordăm mai multă încredere pacienţilor pentru că, de multe ori, este mai bine să mă asigur, ca doctor, decât să scap din vedere un cancer, spune dr. Constantina.

Microbii există şi vor exista iar organismul nostru este făcut în aşa fel încât să-i anihileze. Săpunurile bacteriene nu trebuie folosite zi de zi, de exemplu. Tot ce am creat să distrugem microbii se întoarce împotriva organismului nostru. 


Citeşte şi:

Cele mai eficiente plante contra oboselii

Bogate în vitamine şi minerale, remediile din plante sunt adevărate energizante şi pot ţine cu brio locul cafelei. Află din materialul nostru care sunt ceaiurile aromate care au efect tonic asupra organismului!

Cum să combaţi „oboseala de monitor“, o problemă a ochilor în era digitală

Viaţa noastră de zi cu zi este din ce în ce mai digitalizată. Ecranele telefoanelor inteligente, tabletele, laptopurile, monitoarele computerelor de birou sau televizorul pot reprezenta o pacoste pentru ochii noştri. „Oboseala de monitor“ tensionează muşchii oculari şi dă naştere la dureri de cap, la lăcrimare excesivă şi la vedere înceţoşată.

40% din copiii sub 5 ani au carenţe mari de fier

Printre semnele care ar trebui să-i îngrijoreze pe părinţi se numără starea de oboseală, durerea de cap, starea de iritabilitate şi paloarea pielii.

Semne că ai probleme cu tiroida

Tiroida este unul dintre organele de care ar trebui să ai cea mai multă grijă, întrucât are rolul de a elibera hormoni, esenţiali pentru buna funcţionare a organismului. Iată care sunt principalele simptome care-ţi indică că poate fi ceva în neregulă cu ea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite