40% din copiii sub 5 ani au carenţe mari de fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre semnele care ar trebui să-i îngrijoreze pe părinţi se numără starea de oboseală, durerea de cap, starea de iritabilitate şi paloarea pielii.


„Având în vedere că 40% din copiii sub 5 ani şi 1 din 4 copii de vârstă şcolară suferă de anemie feriprivă, putem spune că această deficienţă reprezintă o problemă gravă de sănătate publică, cu consecinţe pe termen mediu şi lung. Carenţa de fier poate să apară în mai multe circumstanţe,  cum ar fi un deficit de aport (dietă săracă în fier), nevoi crescute de fier, pierderi de sânge sau o tulburare de absorbţie a fierului. Dintre multiplele cauze care converg către instalarea anemiei feriprive, alimentaţia joacă un rol esenţial atât în prevenirea, cât şi în instalarea acestei carenţe“, subliniază prof. dr. Doina Anca Pleşca, medic primar pediatru, vicepreşedinte al Societăţii Române de Pediatrie.

Anemia întârzie dezvoltarea creierului

Carenţa de fier poate rămâne neobservată mult timp, dar manifestări precum deficitul de atenţie, starea permanentă de oboseală şi durerile de cap ar trebui să le dea de gândit părinţilor, avertizează specialiştii. Pe termen lung, anemia feriprivă îi face pe copii ma vulnerabili la infecţii, iar performanţele lor intelectuale scad.

De altfel, netratată, anemia afectează dezvoltarea creierului copiilor. Părinţii sunt primii care pot preveni instalarea acestei afecţiuni, controlând cu atenţie dieta copiilor şi asigurându-se că aceştia primesc necesarul zilnic de fier.

Printre alimentele bogate în fier se numără: ficatul de pasăre, carnea roşie, peştele gras, ouăle, lintea, legumele verzi şi cerealele integrale, care, în combinaţie cu alimente bogate în vitamina C, pot determina o mai bună absorbţie a fierului în organism.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite