Vezi ce boală incurabilă rişti să iei dacă faci sex neprotejat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infectarea poate fi prevenită prin folosirea prezervativului
Infectarea poate fi prevenită prin folosirea prezervativului

O infecţie cu transmitere sexuală foarte răspândită a devenit rezistentă la antibioticele de care medicina dispune în prezent, au avertizat astăzi specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Vezi cum se numeşte şi în ce ţări a fost identificată până acum.

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au solicitat guvernelor şi medicilor să monitorizeze răspândirea infecţiei cu gonoree, deoarece tulpina rezistentă inclusiv la clasa de antibiotice numită cefalospirine, considerată de medici ultima linie de tratament a bolii infecţioase, s-a răspândit în Europa şi în Australia. Tulpina rezistentă, numită de oamenii de ştiinţă H041, a fost identificată pentru prima dată în Japonia, în aproximativ aceeaşi perioadă a anului trecut. Ţările europene în care a fost depistată tulpina până acum sunt Marea Britanie, Suedia, Norvegia şi Franţa.

Ca frecvenţă, gonoreea este în România a doua boală cu transmitere sexuală, după sifilis. La nivel mondial, în fiecare an apar 106 milioane de cazuri noi.

Automedicaţia, una dintre cauze

Specialiştii spun că de vină pentru apariţia rezistenţei este folosirea iraţională a antibioticelor, dar şi capacitatea uimitoare a bacteriei de a se adapta. Unii dintre cei care se infectează iau antibiotice fără a merge la medic şi fără a face o antibiogramă, ci după recomandările prietenilor ori a sfaturilor de pe forumuri. Automedicaţia este unul dintre motivele pentru care bacteriile în general dezvoltă rezistenţă la antibiotice.

„Această bacterie a dezvoltat rezistenţă la toate tratamentele cu care am încercat să o distrugem", a declarat într-un interviu pentru pentru Associated Press dr. Manjula Lusti-Narasimhan, specialist în cadrul departamentului de boli cu transmitere sexuală al OMS. Acesta a mai precizat că problema rezistenţei la antibiotice există nu doar în Europa sau în Asia, ci în întreaga lume.

Poate fi letală

Gonoreea poate provoca septicemie şi meningită gonococică dacă nu este tratată prompt şi corect. Ea poate produce infertilitate atât femeilor, cât şi bărbaţilor în lipsa unui tratament. Bebeluşii infectaţi de mamă în timpul naşterii naturale pot dezvolta şi ei meningită gonococică, iar băieţeii au un risc de 50% de a suferi o infecţie oculară care duce la orbire. Contractată în timpul sarcinii, gonoreea poate provoca sarcină extrauterină, avort spontan sau naştere prematură.

La femei, această infecţie cu transmitere sexuală nu are simptome. Bărbaţilor le provoacă dureri şi usturimi la urinat, precum şi şi secreţii uretrale purulente, mai ales dimineaţa. De multe ori, aceste simptome dispar după câteva zile şi bărbatul crede că infecţia a dispărut, de fapt, ea devine cronică şi mult mai greu de tratat.

Citeşte şi:
Femeile care-şi măresc sânii sunt mai fericite în dormitor

Ce substanţe din mediu dereglează hormonii

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite