Vaccinurile împotriva variolei maimuței ar putea fi folosite pentru copii și adolescenți. Ce măsuri a luat China după alerta OMS
0Compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic a anunțat vineri că a trimis Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) datele necesare pentru a solicita aprobarea extinderii utilizării vaccinurilor împotriva mpox și variolei la copii și adolescenți cu vârste între 12 și 17 ani, conform Reuters.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri epidemia de mpox, anterior cunoscută drept variola maimuței, drept o urgență de sănătate publică de interes internațional, cel mai înalt nivel de alertă, pentru a doua oară în doi ani. Declarația a venit în urma unui focar de infecție virală în Republica Democrată Congo care s-a extins în țările vecine, relatează Agerpres.
În acest context, compania Bavarian Nordic a subliniat că copiii și adolescenții sunt deosebit de vulnerabili la această boală.
Joi, Suedia a confirmat o infecție cu noua tulpină de mpox, indicând că boala începe să se răspândească pe continentul european.
„Copiii şi adolescenţii sunt în mod disproporţionat afectaţi de mpox în focarul epidemic din Africa, ceea ce indică importanţa şi urgenţa de a extinde accesul la vaccinuri şi terapii pentru această populaţie vulnerabilă”, conform unui comunicat semnat de Paul Chaplin, CEO al companiei Bavarian Nordic.
În urma evaluării EMA, autorizația pentru vaccinuri ar putea fi extinsă pentru copii și adolescenți în al patrulea trimestru al anului. Bavarian Nordic pregătește teste clinice pentru copii între 2 și 12 ani, finanțate parțial de Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemiilor, care vor începe în Republica Democrată Congo și Uganda în acest an.
China intensifică controalele la frontieră după alerta OMS privind Mpox
Vineri, China a anunțat întărirea controalelor la frontieră pentru identificarea persoanelor care ar putea fi expuse la virusul mpox, ca răspuns la alerta emisă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) privind această maladie, transmite AFP, citată de Agerpres.
Mpox sau variola maimuței se transmite atât de la animale la oameni, cât și între oameni, prin contact strâns. Acest lucru include contactul fizic direct, precum și contactul prin respirarea sau vorbirea în apropierea unei persoane infectate. Infecția poate cauza febră, dureri musculare și leziuni cutanate extinse, iar în absența tratamentului adecvat, poate fi fatală.
Persoanele care provin din zonele afectate și au fost expuse sau prezintă simptome trebuie să se declare în vamă la sosirea în China, conform unui comunicat al serviciului vamal chinez.
„Ofiţerii vamali vor lua măsuri medicale şi vor efectua prelevarea de probe şi testarea în conformitate cu procedurile”, se precizează în comunicat.
Vehiculele, containerele și mărfurile din zonele afectate de mpox trebuie să fie dezinfectate. Aceste măsuri sunt în vigoare de vineri pentru următoarele șase luni.
Joi, Suedia a raportat primul caz de infectare cu varianta mai contagioasă și mai periculoasă de mpox, o boală care a provocat moartea a cel puțin 548 de persoane în Republica Democratică Congo (RDC) de la începutul anului. OMS a avertizat că alte cazuri de mpox importate ar putea apărea curând în Europa.