În Africa a fost declarată „urgență continentală” în urma infectărilor cu variola maimuței. Țările care înregistreză cele mai multe cazuri

0
Publicat:

Alarmate de creșterea numărului de cazuri de „mpox” (Variola Maimuței), Centrele Africane pentru Controlul Bolilor au făcut un pas fără precedent. Au declarat focarul care mătură țările africane drept o „urgență de sănătate publică continentală”.

Variola maimuței a fost depistată la specia umană în 2022. Foto: Shutterstock
Variola maimuței a fost depistată la specia umană în 2022. Foto: Shutterstock

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se va întruni, de asemenea, pentru a decide dacă va declanșa cel mai înalt nivel global de alertă asupra epidemiei.

Aceste mișcări vin după ce o tulpină virulentă a bolii s-a răspândit rapid în 22 de țări.

Au fost 15.132 de cazuri confirmate de mpox în Africa de la începutul anului 2024. Unele dintre țările afectate sunt Burundi, Camerun, Congo, Ghana, Liberia, Nigeria, Rwanda, Republica Democrată Congo, Africa de Sud, Uganda și Kenya.

Ce este Mpox

Virologul Cheryl Walter a expus pentru sciencealert.com, câteva dintre motivele pentru care focarele de mpox sunt atât de îngrijorătoare. 

Mpox este o specie de virus (variola) care provoacă erupție cutanată urmată de umflături care apar pe piele. Cu mpox, umflăturile se umplu apoi cu lichid și, în cele din urmă, se sparg. Virușii se schimbă genetic și suferă mutații destul de repede, cum a fost și cazul Sars-Cov-2.

Mpox nu este diferit, deși virusurile variolei suferă de obicei mutații mult mai lent în comparație cu alți viruși, cum ar fi HIV.

Mpox este un virus relativ puțin studiat. Până de curând, au existat puține cazuri confirmate în fiecare an. Specialiștii nu înțeleg dacă modificările genetice fac ca acești viruși să se răspândească mai ușor și dacă variantele aflate în circulație sunt mai periculoase.

Știm că virusul se schimbă și trece de la om la om. Virușii pot suferi mutații doar atunci când trec printr-o gazdă, cum ar fi un om. Cu cât trece la mai mulți oameni, cu atât are mai multe șanse de a se schimba și, eventual, de a deveni mai virulenți sau mai transmisibili”, spune Cheryl Walter.

Virusul se răspândește prin contact, cum ar fi folosirea în comun a ustensilelor, farfuriilor, prosoapelor și a lenjeriei de pat.

image

Femeile și copiii sunt afectați în mod disproporționat prin contactul „piele pe piele”, deoarece sunt aproape unul de celălalt în fiecare zi. Copiii se joacă în școli și creșe și ating tot timpul obiecte și între ei.

Simptome și perioada de incubație

Perioada de incubație variază destul de mult de la cinci la până la 21 de zile. O persoană se poate infecta cu mpox în această perioadă și poate călători în altă țară și transmite boala altora.

Simptomele inițiale sunt vagi și includ glandele umflate, febră și senzația de epuizare. Se estimează că 10% dintre persoanele infectate cu mpox sunt asimptomatice.

Doar atunci când apare erupția cutanată, ar putea deveni evident că nu este o răceală, gripă sau COVID-19.

În momentul acesta există puține resurse pentru a lupta împotriva acestei boli, iar deficitul de vaccinuri este o problemă majoră. Centrele Africane pentru Controlul Bolilor estimează că există doar 200.000 de doze disponibile țărilor africane, comparativ cu o cerere de cel puțin 10 milioane.

Actuala epidemie de mpox din Congo a înregistrat deja aproximativ 27.000 de cazuri şi a provocat moartea a peste 1.100 de persoane, majoritatea copii, de la începutul anului 2023.

OMS a declarat că au fost confirmate încă 50 de cazuri de mpox şi că sunt suspectate mai multe în patru ţări - Burundi, Kenya, Rwanda şi Uganda - unde nu au fost raportate cazuri până acum.

Cum s-a răspândit virusul

Epidemia a început cu răspândirea unei tulpini endemice, cunoscută sub numele de Clade I. Dar noua variantă, cunoscută sub numele de Clade Ib, pare să se răspândească mai uşor prin contactul apropiat de rutină, aşa cum pare să fie cazul în rândul copiilor.

Prezenţa tulpinii Clade Ib a fost confirmată în Kenya, Rwanda şi Uganda, a declarat Tedros din cadrul OMS, în timp ce tulpina din Burundi este încă în curs de analiză.

O formă diferită şi mai puţin severă a virusului - clada IIb - s-a răspândit la nivel mondial în 2022, în mare parte prin contact sexual în rândul bărbaţilor care au relaţii sexuale cu bărbaţi. Acest lucru a determinat OMS să declare o urgenţă de sănătate publică. Deşi aceasta s-a încheiat, OMS a declarat că boala rămâne o ameninţare pentru sănătate.

Variola maimuței nu este o boală nou apărută, dar este pentru prima dată cînd virusul care o provoacă reușește să se instaleze în teritorii din afara Africii. Principalul vinovat pentru epidemia de variola maimuței a fost „Gay Pride” din Gran Canaria, din 2022, scrie cotidianul italian La Repubblica. La eveniment au participat 80.000 de persoane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite