OMS declară urgență globală. Noi tulpini de variola maimuței amenință lumea

0
Publicat:

Mpox, cunoscută anterior sub numele de variola maimuței, o boală contagioasă și potențial letală, a fost declarată urgență de sănătate publică de OMS. Decizia survine după ce Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC) au semnalat o accelerare alarmantă a unei noi tulpini a virusului în Africa.

Mpox, declarat urgență de sănătate publică în Africa - Foto Shutterstock
Mpox, declarat urgență de sănătate publică în Africa - Foto Shutterstock

De la începutul anului, Republica Democratică Congo a raportat peste 13.700 de cazuri și 450 de decese cauzate de mpox. Virusul, care provoacă leziuni extinse pe corp, a început să se răspândească și în alte țări africane, inclusiv Burundi, Republica Centrafricană (RCA), Kenya și Rwanda.

Ce este mpox și cum se răspândește?

Mpox sau variola maimuței se transmite atât de la animale la oameni, cât și între oameni, prin contact strâns. Acest lucru include contactul fizic direct, precum și contactul prin respirarea sau vorbirea în apropierea unei persoane infectate. Infecția poate cauza febră, dureri musculare și leziuni cutanate extinse, iar în absența tratamentului adecvat, poate fi fatală.

„Vorbim și despre un contact prelungit cu obiectele contaminate de un bolnav sau cu fluidele rezultate de la o persoană bolnavă. Deci nu se poate transmite așa prin un contact accidental de scurtă durată”, a explicat anterior pentru „Adevărul” și medicul epidemiolog Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie: „Iar asta arată că riscul unor manifestări epidemice de proporții în care se apară un număr de îmbolnăviri mari în timp scurt, este extrem de redus spre exclus”, consideră specialiștii.  

Risc de extindere

Declararea unei urgențe de sănătate publică va permite guvernelor să coordoneze mai bine răspunsul și să amplifice livrarea de provizii medicale și ajutoare în zonele afectate. Jean Kaseya, șeful CDC Africa, a subliniat că fără măsuri rapide, boala riscă să scape de sub control.

Această declarație nu este o simplă formalitate. Este un apel clar la acțiune. Este o recunoaștere a faptului că nu ne mai putem permite să fim reactivi. Trebuie să fim proactivi și agresivi în eforturile noastre de a limita și elimina această amenințare”, a spus  Jean Kaseya, potrivit BBC.

La sfârșitul lui iulie, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a evaluat riscul de extindere a epidemiei în Europa ca fiind „foarte scăzut”, dar monitorizarea internațională a situației continuă.

Vaccinuri și planuri de acțiune

Mpox provoacă simptome precum febră, dureri musculare și leziuni pe tot corpul, iar dacă nu este tratată, poate fi fatală. Există două tulpini principale: una mai blândă, responsabilă pentru epidemia globală din 2022, și una mai mortală, endemică în Africa Centrală, care a generat recent un nou focar în RD Congo. Deși sunt disponibile trei vaccinuri, acestea sunt administrate doar celor expuși riscului sau în contact strâns cu infectați.

Dr. Kaseya a anunțat planuri pentru furnizarea a 10 milioane de doze pentru a controla răspândirea în Africa.

Războiul și sărăcia, mediul propice pentru dezvoltarea virusului 

„Variola maimuței se transmite foarte specific. Se transmite prin atingere, prin contact fizic îndelungat și intens. Nu prin prin aer. Nu te îmbolnăvești dacă te întâlnești, de exemplu, cu persoană bolnavă și stai de vorbă cu ea. Virusul se transmite la nivel de piele: micoase, răni, leziuni..Și trebuie avut un contact îndelungat”, a precizat recent pentru „Adevărul” dr. Mihai Negrea, epidemiolog și expert în politici de sănătate.

Cazuri în Europa și România pot apărea oricând, mai spun experții, căci lumea se află într-o permanentă mișcare, trăim într-o lume globalizată, oamenii călătoresc, mobilitatea este extrem de mare. „Unii vin, alții pleacă ..șansele de apariție a unor cazuri de îmbolnăvire în Europa și România există, însă fără a ne gândi la o epidemie”.   

Există vaccinuri, dar nu pentru oricine

Până acum doi ani, variola maimuței se transmitea doar între animale. Existau și cazuri sporadice de transmitere de la maimuțe la om, dar se îmbolnăveau mai ales persoanele care consumau carne de vânat infestată. În 2022 au început să apară cazuri de transmitere interumană, iar asta din cauza unei mutații suferite de virus. Este motivul pentru care în vara anului 2022 Comisia Europeană a aprobat ca vaccinul împotriva variolei umane, Imvanex, să fie comercializat și folosit și pentru variola maimuței. 

Ce faci dacă te-ai îmbolnăvit?

Dacă o persoană suspectează că s-a infectat cu acest virus, având simptome specifice, ar trebui să se adreseze medicului și să ofere informații despre călătoriile recente și istoricul de vaccinare. Este indicat ca persoanele care călătoresc în țările în care virusul este endemic să evite contactul cu animalele bolnave și consumul vânatului.

Cum te poți proteja?

Este necesar să respecți o igienă adecvată a mâinilor, folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. În cazul persoanelor infectate se recomandă izolarea, iar persoanele care intră în contact cu aceasta, trebuie să utilizeze măsuri de protecție corespunzătoare, cum ar fi mască și mănuși. Persoanele care prezintă simptome și sunt suspecte de infecție cu variola maimuței ar trebui să se adreseze medicului. De asemenea, este importantă identificarea persoanelor care au intrat în contact cu pacientul infectat, pentru a preveni astfel răspândirea virusului și gestionarea eficientă a cazurilor diagnosticate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite