S-a înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu o tulpină extrem de virulentă de mpox în Europa
0Miercuri, agenția de sănătate publică din Suedia a confirmat că se confruntă cu primul caz de mpox, o infecție virală extrem de periculoasă, care se răspândește prin contact direct. Acesta este primul caz de îmbolnăvire cu una dintre cele mai virulente tulpini ale variolei maimuţei înregistrat în Europa.
Mpox, cunoscută anterior sub numele de variola maimuței, o boală contagioasă și potențial letală, a fost declarată urgență de sănătate publică de OMS. Decizia survine după ce Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC) au semnalat o accelerare alarmantă a unei noi tulpini a virusului în Africa.
Miercuri, agenția de sănătate publică din Suedia a raportat primul caz al unei noi variante contagioase de mpox în afara continentului african. Este vorba despre varianta mai periculoasă, scrie Reuters.
„Astăzi (miercuri), comitetul de urgenţă s-a reunit şi m-a informat că, în opinia sa, situaţia constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat această recomandare”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.
Persoana la care a fost depistat virusul s-a infectat în timpul unei deplasări într-o zonă din Africa, unde există în prezent un focar major de mpox varianta mai periculoasă, a precizat agenția.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri epidemia de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei, o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă, pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar de infecţie virală în Republica Democrată Congo care s-a răspândit în ţările vecine, relatează Reuters şi AFP.
Numai şeful OMS poate lansa urgenţa de sănătate publică de interes internaţional, la sfatul unui comitet ad-hoc de experţi, notează sursele citate de Agerpres.
Potrivit declaraţiilor făcute de şeful OMS, de la începutul acestui an până în prezent, în Africa au fost despistate mai mult de 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate Cel puţin 500 de persoane au murit în epidemia actuală, a mai susţinut el. Epicentul epidemiei este Republica Democrată Congo, dar în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în ţările vecine.