Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți

0
Publicat:

Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe, subliniind că timpul pentru măsuri preventive se scurge rapid. 

Un virus gripa ar putea genera o nouă pandemie - Foto Arhiva
Un virus gripa ar putea genera o nouă pandemie - Foto Arhiva

Urechile vacilor conțin celule cu receptori folosiți de virusul H5N1 pentru a se atașa la căile respiratorii ale păsărilor și care permit virusului H5N1 să se atașeze la căile respiratorii umane”, avertizează Dr. Leonard Mermel, director medical al Departamentului de Epidemiologie și Prevenire a Infecțiilor, Lifespan Healthcare System, într-un articol publicat în Providence Journal, conform Daily Star.

Deoarece pot exista milioane de virusuri H5N1 într-un uger de vacă cu receptori pentru căile respiratorii umane, și deoarece H5N1 este un virus care suferă rapid mutații, ugerul de vacă este un potențial "vas de amestec" prin care o mutație ar putea face ca virusul H5N1 să se lege preferențial de celulele umane. Un astfel de potențial ne plasează în pragul unei pandemii care ar putea reflecta sau depăși pandemia de gripă din 1918”,  a completat specialistul.

Mai mult decât atât, gripa aviară „ar înregistra o creștere de 40 de ori a mortalității în comparație cu COVID-19", a adăugat expertul virusolog.

La rândul lui, Matthew S. Miller, director al Institutului MG DeGroote pentru cercetare în domeniul bolilor infecțioase de la Universitatea McMaster, a avertizat asupra focarului de gripă aviară.

Acțiunile întreprinse acum vor determina dacă focarul de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) H5N1 care afectează deja păsările și mamiferele din întreaga lume se va răspândi la oameni" a spus expertul.

Reamintim că, luna trecută, administrația Biden a alocat aproape 200 de milioane de dolari pentru a combate răspândirea gripei aviare în fermele de vaci din Statele Unite, unde virusul H5N1 a fost detectat în bovinele de lapte din nouă state. Fondurile vor ajuta la implementarea măsurilor de prevenție, testarea animalelor și laptele, și protecția sănătății publice prin FDA și CDC. Eforturile sunt menite să reducă riscul de transmitere a virusului la oameni și să asigure siguranța alimentară națională.

Cât de posibilă este o pandemie viitoare

Dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a explicat pentru „Adevărul” dacă ar trebui să ne pregătim pentru o nouă pandemie din cauza gripei aviare.

Virusul gripei aviare AH5N1 este în prezent circulant la mamifere și păsări, până în prezent cu cazuri sporadice de transmitere de la acestea la om. Modelările teoretice de laborator ce implică anumite celule din urechea sau ugerul vacii, celule care ar putea favoriza trecerea virusului la specia umană, sunt teoretic posibile numai că nu sunt niște căi obligatorii de urmat în modelul natural. Din datele existente în prezent Gripa aviară AH5N1 generează o mortalitate la om de aproximativ 50% numai ca acest procent este raportat doar la cazurile confirmate prin laborator și cum la acestea se adaugă și un număr important de cazuri medii sau chiar mai ușoare neconfirmate prin laborator, rezultă că adevărată rată de fatalitate este undeva la un nivel inferior celui precizat”, a explicat epidemiologul Emilian Popovici.

Totuși, coexistența îndelungată a oamenilor cu virusurile aviare nu a dus până acum la transmiterea acestora la specia umană.

În fapt, specia umană coabitează într-un fel și cu virusurile aviare de multă vreme și tranziția acestora la om până acum nu s-a produs. Asta nu înseamnă ca nu ar trebui făcute cercetări serioase în ce privește un vaccin pentru gripă aviară sau ca nu ar trebui gândit un plan clar de acțiune în cazul în care la un moment dat acest virus ar face tranziția la specia umană. Este suficient să gândim la faptul ca virusurile aviare călătoresc spre exemplu și cu păsările migratoare și nimeni nu va putea împiedica vreodată deplasarea intercontinentală a acestora”, a mai spus medicul.

De altfel, oamenii sunt responsabili de distrugerea mediului înconjurător în numeroase cazuri, iar, uneori, intervenția umană duce la transferul de virusuri de la animale sălbatice la oameni, cum s-a întâmplat cu SARS-CoV-2.

Astfel, „important este ca omul să nu dezechilibreze mediul prin intervențiile sale asupra acestuia și să fie precaut atunci când spre exemplu sesizează un număr mare de decese apărute la păsări în timp foarte scurt. Lipovenii din Deltă știu acest lucru foarte bine !”, a subliniat dr. Emilian Popovici.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite