Video De ce păsările flamingo, care fug de războiul din regiune, nu cuibăresc în România. Zeci de păsări flamingo, au poposit pentru câteva zile la Constanța VIDEO

0
Publicat:

Rar văzute în România, zeci de păsări flamingo au poposit pe lacul Tuzla, din Constanta, zilele trecute. Experții sugerează că această migrație neobișnuită ar putea fi legată de stresul cauzat de războiul din Ucraina. Păsările exotice nu depun însă ouă în țara noastră, iar de vină ar fi turismul excesiv din Delta Dunării.

De ce nu rămân păsările flamingo în România - FOTO Mircea Bezegheanu
De ce nu rămân păsările flamingo în România - FOTO Mircea Bezegheanu

Păsările flamingo au poposit câteva zile pe litoral, acestea se hrănesc, înainte de a pleca în alte țări pentru a-și depune ouăle. Zgomotul produs de războiul din regiune, nu le este prielnic, spun specialiștii, potrivit Știrilor ProTV. 

A fost un spectacol frumos, se hrăneau, veneau vreo 20 de metri se hrăneau, după aia zburau, se întorceau, exact cum te duci cu tractorul la arat, făceau niște linii. Am stat vreo 40 de minute vrăjit de aceste imagini. Unii rămân până târziu, până la început de iarnă.”,a spus Mihai Marinov, cercetător INCDD, potrivit sursei citate. 

Păsările exotice ar avea condiții bune pentru a rămâne la noi în țară, dar momentan, doar ne vizitează. Ele au nevoie de liniște, iar oamenii sunt sfătuiți să păstreze distanța. 

Sunt iubitoare de ape calde. Speciile acestea favorizează o dezvoltare a algelor și crustaceelor cu care aceștia se hrănesc. Dacă au venit din Ucraina este clar că sunt speriate de război, de bubuielile, de tot ce se întâmplă în acea țară și au găsit refugiu la noi, în Dobrogea.”, a transmis Raluca Grigore, muzeograf microrezervația din Constanța, potrivit sursei citate. 

De ce nu rămân păsările flamingo în România 

Flamingo nu cuibărește în Rezervația Biosferei Delta Dunării din cauza perturbărilor produse de fotografi, turiști și alte categorii de persoane, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” – INCDDD. 

Dacă la vecinii ucraineni, la cca 65 de kilometri, flamingo au cuibarit în acest an, la noi păsările sunt hăituite de fotografi, turiști și multe alte categorii. Orișiunde se duc flamingii, sunt urmăriți de un alai de "iubitori de natură"!”, scriau cei de la INCDDD anul trecut, pe Facebook. 

Acest comportament le deranjează și le împiedică să își îndeplinească activitățile obișnuite, precum hrănirea și odihna.  

În zonele strict protejate, cum ar fi Meleaua Sacalin, turismul este interzis, însă ambarcațiunile cu turiști continuă să hărțuiască păsările. Această perturbare a fost observată și în alte zone, cum ar fi Saraturi-Murighiol, Tuzla-Nuntasi, Sabangia și altele.  

Nu numai flamingii sunt afectați ci și pelicanii, stârcii, egretele, codalbii și foarte multe alte specii acvatice! Din păcate, turismul a devenit un factor de periclitare major! În mod normal, companiile care organizează turism în zonele strict protejate, colonii (atenție, coloniile sunt acolo unde păsările cuibăresc, nu unde mănâncă ori se odihnesc), fugăresc păsările și chiar intră cu viteză în ele și multe alte abateri care nu au legătură cu ecoturismul și conceptul de rezervație a biosferei. Nu ar mai trebui sa obțină autorizația de desfășurare a activității de turism în anul următor în RBDD!”, se mai precizează în postarea INCDDD. 

Interesant cum într-o țară precum Ucraina, aflată în război , flamingo ajung sa cuibăresc ( la câțiva kilometri de Romania!!!) iar la noi, nu... Anul trecut s-a stabilit o colonie de câteva sute de perechi de pelicani comuni pe malul nordic al L. Merheiul Mare. N-au apucat pelicanii nici să scoată pui ca hoardele de corsare i-au împresurat în fiecare zi. Au plecat!”, scria recent pe Facebook Mihai Marinov, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” – INCDDD. 

Am putea să atragem vizitele constante ale păsărilor flamingo dacă ar fi amenajate cuiburi artificiale pe mici insule de nisip, dar și dacă le-am oferi spațiu, spun specialiștii. 

Toate aceste schimbări climatice, de fapt, determină unele specii de păsări să își mute arealele fie de iernare, fie de cuibărit. Aproape an de an avem o specie nouă pentru fauna României. În general sunt păsări de talie mică, păsări cântătoare”, a afirmat Emanuel Baltag – președinte Societatea Ornitologică Română. 

În urmă cu doi ani, peste 660 de exemplare au poposit pe lacul Tuzla. 

Tulcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite