Un studiu german a descoperit o gen─â care scade riscul de deces cauzat de COVID-19

0
0
Gena - sursa foto pixabay
Surs─â foto: Pixabay - caracter ilustrativ

Un studiu realizat de cercet─âtori de la Universitatea Duisburg-Essen (UDE) din vestul Germaniei a descoperit o gen─â care scade cu 35% riscul de deces cauzat de COVID-19.

Studiul a monitorizat 1.570 de pacien┼úi care au fost diagnostica┼úi cu noul coronavirus ├«ntre 11 martie 2020 ┼či 30 iunie 2021, au precizat luni reprezentan┼úii universit─â┼úii germane, informeaz─â DPA, citat─â de Agerpres.┬á

Dintre participan┼úii la studiu, 205 (13%) au prezentat doar simptome u┼čoare, 760 (48%) au fost interna┼úi ├«n spitale, iar 292 (19%) au fost interna┼úi ├«n sec┼úii de terapie intensiv─â. O cincime (20%) dintre pacien┼úii monitoriza┼úi ├«n cadrul acestui studiu au murit (313).

Gena care a f─âcut ca rezultatul fatal al bolii s─â fie mai pu┼úin probabil se nume┼čte GNB3 TT, o variant─â pe care aproximativ 10% din popula┼úia Europei ar avea-o.

GNB3 este o gen─â care decodeaz─â a┼ča-numitele proteine G, importante pentru mai multe procese din organism. Gena GNB3 ÔÇ×cauzeaz─â o activare a celulelor imunitareÔÇŁ, a explicat unul dintre autorii studiului, Birte Mohlendick.

Aceast─â reac┼úie mai rapid─â a sistemului imunitar ÔÇ×ar putea s─â explice motivul pentru care riscul de deces este at├ót de mult redus ├«n cazul oamenilor care de┼úin aceast─â gen─âÔÇŁ, a ad─âugat cercet─âtoarea german─â.

Autorii studiului au ajuns totodat─â la concluzia c─â faptul de a fi t├ón─âr ┼či absen┼úa unor boli preexistente, precum diabetul, ├«mbun─ât─â┼úesc considerabil ┼čansele unei persoane de a supravie┼úui infec┼úiei COVID-19.

Noua variantă Omicron, care a apărut în toamna anului 2021, nu a fost inclusă în acest studiu, ce a fost publicat în revista Frontiers in Genetics.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite