Un nou antibiotic, descoperit cu ajutorul unui soft informatic. Cum a fost „botezată“ molecula

0
0
Un soft informatic a descoperit un antibiotic nou
Un soft informatic a descoperit un antibiotic nou

Oameni de ştiinţă de la MIT - Massachusetts Institute of Technology - şi de la Universitatea Harvard din SUA au descoperit cu ajutorul unui algoritm de inteligenţă artificială o nouă moleculă care este capabilă să ucidă bacteriile rezistente la antibioticele tradiţionale.

Descoperirea este una majoră şi era aşteptată de mult timp, mai ales că de ceva vreme n-au mai apărut antibitoce noi. Unul dintre motive este faptul că procesul este unul costisitor şi foarte lent, potrivit AFP, preluat de agerpres.ro.  

Cu ajutorul unui soft informatic s-a reuşit ca, prin modelarea computerizată să se analizeze felul în care anumite molecule ale unor compuşi chimici pot ataca anumite bacterii.

Cercetătorii şi-au bazat modelul computerizat pornind de la bacteria Escherichia coli, apoi au căutat într-o bază de 6.000 de compuşi chimici pe aceia care aveau caracteristicile dorite. Algoritmul a găsit un compus cu structura diferită de cea a antibioticelor existente şi prevede că acesta va fi eficient împotriva unui număr mare de bacterii.

Voiam să dezvoltăm o platformă ce permite exploatarea puterii pe care o deţine AI pentru a deschide o nouă eră în descoperirea de medicamente antibiotice. Abordarea noastră a dezvăluit că această moleculă incredibilă este fără îndoială cel mai puternic antibiotic descoperit vreodată“, a declarat James Collins, profesor de inginerie medicală la MIT, coautor al studiului.

Inteligenţa artificială permite lărgirea câmpului de candidaţi-medicamente la molecule pe care oamenii de ştiinţă nu le bănuiau până acum că ar putea fi utilizate în astfel de scopuri. Ideea în sine nu este nouă (datează de câteva decenii), dar, până la acest studiu, metodele nu erau suficient de rafinate pentru a găsi cu adevărat molecule eficiente.

Oamenii de ştiinţă au denumit noua moleculă „halicin“, în semn de omagiu adus computerului HAL din filmul „2001: A Space Odyssey“, apoi au testat-o în laborator împotriva mai multor zeci de tulpini bacteriene prelevate de la pacienţi şi cultivate in vitro.

Halicin a reuşit să distrugă multe bacterii rezistente, în special Clostridium difficile, Acinetobacter baumanii şi Mycobacterium tuberculosis. Doar bacteria Pseudomonas aeruginosa i-a rezistat.

În etapa următoare, noua moleculă a fost testată pe şoareci infectaţi cu A. baumanii, o bacterie care a infectat mulţi soldaţi americani în Irak şi Afganistan şi care are rezistenţă în faţa tuturor antibioticelor existente. Şoarecii trataţi cu Halicin s-au vindecat în 24 de ore.

Studiul a fost publicat în revista Cell.


 

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri