Tulpina Omicron, părţi pozitive şi părţi negative. Săptămânile următoare ar putea fi decisive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Următoarele câteva săptămâni ar putea fi decisive pentru a afla cât va mai dura lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Întreaga planetă este în această perioadă lovită de noua tulpină a SARS-CoV-2, această nouă variantă fiind cea care se răspândeşte cel mai rapid, dintre toate cele de până acum, de la startul pandemiei de COVID-19. 

Conform studiilor făcute până acum, tulpina Omicron este mult mai puţin agresivă, dar infectările cresc de două ori mai repede, astfel vestea bună fiind anulată de cea proastă. Noua tulpină se răspândeşte mai repede decât alte variante şi poate ocoli o parte din protecţia imunitară oferită de vaccinuri şi infecţii anterioare.

Capacitatea lui Omicron de a ocoli imunitatea înseamnă că există potenţialul ca mai mulţi oameni în vârstă să fie infectaţi decât în timpul valului Delta. Astfel, cercetătorii spun că tot persoanele în vârstă sunt cele mai afectate şi în această perioadă a pandemiei. 

Noile medicamente aprobate pentru tratarea COVID ar trebui să ţină şi mai mulţi pacienţi în afara spitalului. Acestea sunt administrate persoanelor care prezintă un risc ridicat de COVID, inclusiv pacienţilor cu cancer şi persoanelor care au suferit un transplant de organe. Molnupiravir este un medicament antiviral care perturbă capacitatea lui Omicron de a se replica în corpul nostru şi reduce riscul de internare cu 30%. Sotrovimab este o terapie cu anticorpi care se lipesc de virus. Acest tratament reduce vizitele la spital cu 79%. Ambele suprimă virusul, astfel câştigându-se timp pentru ca sistemul imunitar să reacţioneze, scrie BBC. 

Săptămânile următoare ar putea fi decisive pentru a afla încotro se îndreaptă pandemia de COVID-19. Cercetătorii aşteaptă să vadă dacă antiviralele şi dozele booster vor face faţă rapidităţii cu care Omicron se răspândeşte pe planetă. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Şi-a atins Omicron potenţialul maxim?„Există şanse ca el să reprezinte varianta finală de îngrijorare”

Elveţienii se infectează intenţionat cu SARS - CoV-2. Care sunt riscurile, motivele şi ce spun autorităţile | VIDEO

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite