Trei măsuri simple care ne salvează pe timp de caniculă. Medic: „Aplicarea de iaurt, miere poate duce la complicații”

0
Publicat:

Căldura sufocantă adusă în România de un val de aer fierbinte ne poate pune viața în pericol. Pentru a evita insolația, arsurile solare și epuizarea termică, un cunoscut medic ne învață ce trebuie să facem. Apă, aer și răcoare sunt cele trei măsuri care ne salvează.

Insolația, una dintre probleme în cazul expunerii prelungite la soare FOTO Shutterstock
Insolația, una dintre probleme în cazul expunerii prelungite la soare FOTO Shutterstock

Pentru cei care se află în concediu, la plajă, există câteva recomandări făcute de medic, pentru a evita complicațiile. Într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, specialistul face o serie de recomandări în ceea ce privește xpunea la soare.

Ghid pentru toți cei ce vor să se bronzeze fără riscuri

1. Expunerea la soare trebuie făcută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10.00-16.00

2. Dacă sunteți la piscină sau la mare e bine de știut că apa și nisipul amplifică efectul radiațiilor solare.

3. Bronzarea nu conferă niciun mecanism de protecţie faţă de efectele radiaţiilor ultraviolete.

4. Întreruperea repetată a expunerii la soare influenţează doar confortul termic şi nu efectele negative ale ultravioletelor ce sunt de tip cumulativ.

5. Statul în apă nu vă protejează de arsuri! Statul în apă duce chiar la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete şi chiar dacă avem confort termic arsurile solare şi insolaţia se instalează cu ușurinţă.

6. Aplicați în mod repetat loțiunile de plajă pentru a asigura un ecran protector. Formula ,,este bine puțin mai mult decât ar trebui” este cea care vă asigură că veți beneficia de factorul de protecție care este menționat pe etichetă.

7. Puteți utiliza geluri sau spray-uri iar dacă aveți tenul gras căutați formule noncomedogenice. Verificați factorul de protecție solară, menționat pe ambalaj (SPF protection factor), ce trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare și intensitatea expunerii la radiațiile solare mai mare. Persoanele cu piele sensibilă trebuie să folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50. putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25.

8. Soluțiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele și la fiecare ieșire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpirație asigură în apă o protecție de minim 40 de minute pentru radiațiile ultraviolete iar dacă sunt aplicate corect durata protecției ajunge și până la 80 de minute.

9. Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici), neașteptând apariția senzației de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare întrucât sunt diuretice - vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei.

10. Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri precum aplicarea de iaurt, ulei, sare, miere pot complica evoluția și se pot solda cu sechele de ordin estetic.  

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite