Când scăpăm de valul de aer fierbinte. Anunțul ANM despre căldura ucigașă, unde va fi atins vârful caniculei

0
Publicat:

Un val de aer fierbinte pune stăpânire pe România, aducând temperaturi imposibil de suportat. Vremea extremă se va extinde treptat în toate regiunile, fiind așteptate maxime chiar și 40 grade Celsius la umbră.

Căldură insuportabilă în următoarea perioadă FOTO pexels.com
Căldură insuportabilă în următoarea perioadă FOTO pexels.com

Meteorologii anunță că săptămâna aceasta vremea va fi deosebit de caldă, și va deveni instabilă în anumite zile. Temperaturile vor fi caniculare și disconfortul termic va fi accentuat.

Este caniculă severă în Europa! Mai multe țări se află sub alertă meteo cod roșu.  Meteorologii eu emis atenționări meteo de caniculă și disconfort termic, în mai multe țări din Europa.  

Cod roşu de caniculă în Spania, temperaturi de 42 - 44 grade Celsius.

Cod roşu de caniculă în Serbia și Croația, cu temperaturi de peste 35 grade (prag termic diferit pentru coduri)

Cod portocaliu de caniculă în Ungaria, Austria, Slovacia, Franța, sudul Germaniei, Elveția, Italia.

"Progresiv vom consemna valori de temperaturi în creștere, la nivelul maximelor de până la 38, posibil 39 grade Celsius la umbră. Cu siguranță joi, posibil cea mai caldă zi din acest episod, indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile resimțite cu siguranță vor fi peste 40-42 grade Celsius. Vorbim și de fenomene de instabilitate atmosferică în partea de vest, centru-nord, precum și zona de munte. Astfel încât, într-adevăr, chiar dacă la sfârșitul acestei săptămâni, mai ales vineri și sâmbătă vom consemna aceste episoade, cu siguranță după aceste episoade de duminică, din nou vor fi temperaturi în creștere și este posibil ca și parcursul săptămânii viitoare să fie caracterizat de aceeași evoluție din punct de vedere meteorologic”, a explicat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la România TV.

Averse și deescărcări electrice

Specialiștii avertizează însă că aceste nu va fi sfârșitul valurilor de căldură. În această vară vom avea perioade cu temperaturi mari, posibil chiar mai mari decât cele din aceeste zile. 

Marți, 11 iulie, vremea va fi caldă, călduroasă în regiunile vestice și sudice, unde local va fi caniculă, iar disconfortul termic se va accentua, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând a depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări, averse și descărcări electrice, mai ales după-amiaza și seara, local în zonele montane și submontane, în Transilvania, Moldova și izolat în celelalte regiuni. Punctiform se vor acumula cantități de apă mai însemnate. Vântul va sufla slab și moderat, ziua cu unele intensificări, în sud-vest și la munte, dar de scurtă durată și asociate averselor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 25 și 35 grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 12 și 22 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei spre 10 grade Celsius. Izolat, în zonele depresionare, va fi ceață.

În București, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 17-19 grade Celsius. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări după-amiaza și seara, când vor fi posibile averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Miercuri, 37 grade Celsius la umbră

Miercuri, 12 iulie, se face și mai cald. Conform ANM, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, pe arii relativ extinse caniculară, cu disconfort termic ridicat și indice temperatură-umezeală (ITU) ușor peste 80 de unități, în vestul și sudul țării. Cerul va fi variabil, dar va avea și înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, după-amiaza și noaptea, local în regiunile intracarpatice, la munte și izolat în restul teritoriului. Punctiform se vor acumula cantități mai importante de apă. Temperaturile maxime se vor încadra între 27 și 37 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 14 și 24 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei spre 11 grade Celsius.

În Capitală, disconfortul termic va crește, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să atingă pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 18-20 grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea. Vântul va sufla slab până la moderat.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite