Tot mai multe accidentări din cauza telefonului mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Loviturile la cap şi la gât sunt cele mai frecvente consecinţe ale folosirii telefonului mobil în momentele nepotrivite, iar numărul acestora a crescut considerabil în ultimii ani, avertizează specialiştii.

La volan, în trafic, pe stradă, în staţiile mijloacelor de transport în comun, tot mai mulţi dintre noi îşi distrag atenţia fie cu mesaje pe reţelele sociale, fie cu diverse jocuri pe telefonul mobil. Acest obicei nu rămâne fără consecinţe, de la mici lovituri în casă şi pe stradă, la accidentări serioase în trafic. Un studiu publicat la începutul acestei luni de JAMA Otolaryngology (revista Asociaţiei Medicale Americane specializată pe problemele din sfera ORL) a scos la iveală că a crescut considerabil numărul loviturilor la cap şi la gât pe fondul utilizării telefonului mobil în momente nepotrivite.

2.501 pacienţi au ajuns în camerele de gardă ale spitalelor de urgenţă din SUA cu lovituri la nivelul capului şi gâtului din cauza telefonului mobil, în perioada 1998-2017. Specialiştii de la Rutgers New Jersey Medical School din SUA, realizatorii studiului, estimează că, de fapt, numărul total al acestui tip de accidente s-ar ridica la 76.043, dar nu toate ajung în camerele de gardă ale spitalelor sau nu toţi pacienţii recunosc că le-a fost distrasă atenţia de telefonul mobil. Cei mai vulnerabili în acest sens sunt tinerii cu vârste cuprinse între 13 şi 29 de ani.

Cum se produc accidentele?

Aproximativ jumătate din accidentele incluse în studiu au fost consecinţe ale utilizării telefonului mobil la volan, peste 41% s-au întâmplat acasă şi au fost minore, iar aproape o treime dintre ele au fost cauzate de mersul pe stradă cu ochii în ecranul smartphone-ului.

Loviturile la cap sunt pe primul loc în topul zonelor afectate ale corpului (33%), urmate de loviturile la faţă şi la gât. Rănile deschise şi contuziile sunt cele mai frecvente.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite