Terapeutică: Dietă uşoară de vară
0O dietă de vară, uşoară şi hrănitoare conţine alimente monocolore. În timp de caniculă, alimentele albe sunt bine-venite. Hrana se împarte în cinci mese ce conţin elementele nutritive, esenţiale pentru organism.
Este important ca, după ora 19.00, să nu consumaţi niciun aliment, cu excepţia lichidelor nealcoolice – ceaiuri şi apă plată.
Se aleg ceaiuri de soc, tei şi muşeţel. Alcoolul şi dulciurile sunt interzise timp de patru săptămâni, atât timp cât durează cura. Legumele trebuie să fie proaspete şi se înăbuşesc în apă cu puţin ulei de măsline. În locul conopidei se poate folosi fasolea galbenă sau sparanghelul. Specialistul nostru Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă să nu se renunţe la consumul de ceai.
Pentru varietate se poate bea limonadă preparată din lămâi fără zahăr. De asemenea, înaintea fiecărei mese este binevenită o porţie de tărâţe de grâu: una sau două linguriţe. Rezultatul este îmbucurător pentru cei care doresc să slăbească: vor scăpa de cinci kilograme şi de efectele stesului acumulat în ultima vreme; altfel spus, starea lor de spirit se îmbunătăţeşte simţitor.
Luni-Miercuri-Vineri
Micul dejun: omletă din două albuşuri, două felii de pâine neagră şi ceai. Gustare: un iaurt. Prânz: 200 de grame de peşte şi o salată de castraveţi cu lămâie sau piept de pui fiert şi fasole verde cu sos alb. Gustare: un suc de grepfrut. Cină: pilaf de dovlecei, la discreţie sau trei cartofi copţi cu salată de varză.
Marţi-Joi-Sâmbătă
La micul dejun, două felii de pâine, brânză de vaci, un ardei gras şi suc de grepfrut. Gustare: un pahar cu iaurt degresat sau cu kefir. Prânz: supă de dovlecei cu varză şi 100 de grame de pui fiert sau ciuperci la grătar şi salată verde. Gustare: o pară. La cină: paste amestecate cu ciuperci, smântână şi usturoi sau salată de crudităţi (din ţelină, măr, andive), cu un ou fiert.
Duminică
La micul dejun, două felii de şuncă de pui, doi castraveţi, ceai. Gustare: un măr.
La prânz, 200 de grame de pui, un pahar de iaurt şi o felie de pâine sau supă de varză cu legume albe şi un pahar de lapte bătut.
