Studiu: Un tip de coronavirus, despre care se ştie că afectează animalele, descoperit şi la oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Există 7 coronavirusuri care provoacă boli la om  FOTO Shutterstock
Există 7 coronavirusuri care provoacă boli la om  FOTO Shutterstock

Un nou tip de coronavirus despre care se crede că a apărut la câini a fost descoperit la mai mulţi pacienţi cu pneumonie din Malaezia, spitalizaţi în perioada 2017-2018. Acesta ar putea fi al optulea coronavirus cunoscut ce provoacă boli la om dacă este confirmat ca agent patogen, arată un studiu citat de Reuters.

Autorii studiului publicat joi în revista Clinical Infectious Diseases au declarat că descoperirea lor subliniază ameninţarea pentru sănătatea publică a coronavirusurilor animale. 

Cercetătorii au testat probe de tampon nazal prelevate de la 301 de pacienţi cu pneumonie la un spital din Sarawak, estul Malaeziei. Opt dintre eşantioane, în majoritate de la copii sub 5 ani, au ieşit pozitive pentru un coronavirus canin.

Secvenţierea genomică suplimentară a constatat că noua tulpină, denumită CCoV-HuPn-2018, împărtăşea caracteristicile altor coronavirusuri despre care se ştie că au infectat pisici şi porci, dar mai ales câini. 

De asemenea, conţinea o mutaţie genetică, care nu a fost găsită în niciun coronavirus canin cunoscut, dar a fost prezentă în tulpini umane precum SARS-COV şi SARS-COV-2, virusul din spatele pandemiei COVID-19. 

Sursa coronavirusului SARS-COV-2 în sine, indiferent dacă este vorba despre variantele care afectează animalele sau oamenii, rămâne neclară. 

Noile descoperiri au indicat că virusul a sărit recent de la animale la oameni, dar a subliniat că sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă acesta poate fi transmis între oameni. 

De asemenea, au spus că nu este clar dacă virusul ar putea îmbolnăvi oamenii, observând că este posibil să fie pur şi simplu „transportat” în căile respiratorii ale pacientului fără a provoca boli. 

Există şapte coronavirusuri despre care se ştie că provoacă boli la om: patru care cauzează răceala obişnuită şi trei care cauzează bolile cunoscute sub numele de SARS, MERS şi COVID-19.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite