Studiu: stăpânii de pisici ar avea risc crescut de suicid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a evita infecţia, deparazitează-ţi periodic pisica şi curăţă litiera folosind mănuşi
Pentru a evita infecţia, deparazitează-ţi periodic pisica şi curăţă litiera folosind mănuşi

Un parazit pe care-l putem lua atunci când curăţăm litiera pisicilor, mai ales a celor care nu stau doar în casă, produce modificări la nivelul psihicului, arată un studiu realizat de un medic român de la Universitatea Maryland din SUA.

Toxoplasma gondii este un parazit cunoscut mai ales pentru efectele nocive pe care le are asupra fătului atunci când infectează femeile însărcinate. Însă un studiu recent, realizat de o echipă de cercetători condusă de medicul român Teodor Postolache, psihiatru în cadrul Universităţii Maryland, a arătat că acest parazit provoacă şi modificări la nivelul creierului.
În cercetare au fost incluse 45.000 de femei din Danemarca, iar rezultatele au arătat că acelea care erau infectate cu parazitul T. gondii aveau un risc de 1,5 ori mai mare să comită suicid decât celelalte.

Citeşte şi:
Atenţie! Numărul cazurilor de cancer testicular este în creştere

Ce trebuie să ştii despre hipertensiunea oscilantă

Provoacă modificări de comportament

Cu cât nivelul anticorpilor anti-Toxoplasma din organism este mai mare, cu atât riscul de suicid este mai mare, susţin specialiştii. „Totuşi, nu putem spune cu siguranţă că tentativele de suicid au fost provocate exclusiv de parazitul T. gondii, dar în mod cert, acest studiu este un punct de plecare pentru cercetări ulterioare pentru confirmarea teoriei", explică medicul Teodor Postolache.
Suicidul este o problemă de sănătate publică, arată Postolache în lucrarea sa, publicată în „Arhivele de psihiatrie generală". Se estimează că aproximativ 10 milioane de persoane din întreagă lume încearcă să se sinucidă şi 1 milion reuşesc. Iat toxoplasmoza, infecţia provocată de Toxoplasma gondii, este una dintre „parazitozele neglijate", după cum le consideră Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA (CDC). De altfel, CDC estimează că o treime din populaţia Globului este expusă la T. gondii, şi doar în cazuri rare cei infectaţi prezintă simptome.

Cauze inedite ale durerilor de cap

Ajunge la muşchi şi la creier

Odată ajuns în corp prin intermediul mâinilor murdare (după curăţarea litierelor pisicilor infectate), parazitul se răspândeşte din intestine până la nivelul muşchilor şi al creierului.
Cercetări anterioare realizate pe şoareci de laborator au arătat că T. gondii se localizează în mai multe arii cerebrale, inclusiv amigdala şi cortexul prefrontal, zone responsabile cu controlul emoţiilor şi al comportamentului.

Cum să scapi de neplăcerile înţepăturilor de ţânţari

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite