Studiu: Reumatismul, influenţat de evenimentele stresante din timpul vieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de cercetători susţin într-un studiu recent apărut că evenimentele stresante din timpul vieţii, mai ales cele de ordin profesional, cresc riscul de dezvoltare a poliartritei reumatoide, potrivit unui articol apărut în „Arthritis Care & Research”.

Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă formă de reumatism inflamator la adulţi, iar cauza ei rămâne necunoscută, Cu toate acestea, despre acest tip de afecţiune este ştiut faptul doar că un factor genetic intervine într-o măsură destul de mare, iar mecanismul este de tip auto-imun.

O echipă de cercetători suedezi s-a ocupat de posibila asociere cu poliartrita reumatoidă. Astfel, aproape 3.000 de pacienţi şi 4.000 de persoane care nu sufereau de această boală au fost ţinuţi sub observaţie 15 ani, fiind participanţi la studiul suedezilor. Toţi au răspuns la un chestionar în privinţa momentelor stresante prin care trecuseră în ultimii cinci ani printre care: conflicte cu familia şi rudele, moartea unei persoane apropiate, probleme financiare şi profesionale, etc.

Trebuie menţionat că, anterior, cercetările au scos la iveală faptul că sistemul imunitar poate fi perturbat în timpul perioadelor dificile din viaţă şi că această alterare creşte vulnerabilitatea faţă de anumite patologii.

Analiza finală a tuturor răspunsurilor a arătat o asociere între numărul acestor evenimente negative şi riscul de a dezvolta o poliartrită, această legătură fiind mult mai prezentă mai ales în rândul femeilor. În plus, toate problemele pot influenţa posibila apariţie şi dezvoltarea bolii, dar cel mai mult fiind vorba de evenimentele de natură profesională (concedieri, schimbări ale locului de muncă fără dorinţa celui afectat etc).

Această afecţiune este destul de greu de depistat deoarece stadiile de început ale bolii nu au un specific bine delimitat. Însă, testele de sânge pot ajuta la detectarea prezenţei inflamaţiei în organism, dar un diagnostic exact trebuie să ia în considerare istoricul medical al pacientului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite