STUDIU Cum ar putea fi redusă la jumătate mortalitatea pacienţilor cu COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La terapie intensivă situaţia e mereu grea                                                       FOTO AFP / Dimitar Dilkoff
La terapie intensivă situaţia e mereu grea                                                       FOTO AFP / Dimitar Dilkoff

O cercetare realizată de un grup de medici din Bologna arată că mortalitatea pacienţilor infectaţi cu COVID-19 ar putea fi redusă la jumătate. Un diagnostic precis şi un tratament potrivit pot reduce considerabil mortalitatea.

Studiul medicilor italieni a fost realizat pe 301 pacienţi de la Policlinica Sant‘Orsola din Bologna şi la el au contribuit specialişti din mai multe domenii: reanimare, pneumologie, radiologie, oncologie şi statistică medicală, potrivit www.nurse24.it, citată de Libertatea.

Conform cercetării, SARS- CoV-2 poate afecta ambele componente ale plămânilor: alveolele, care preiau oxigenul şi eliberează dioxidul de carbon, respectiv capilarele, vasele sanguine în care se produce schimbul dintre dioxidul de carbon şi oxigen. Când virusul atacă doar una dintre aceste două componente, mortalitatea este de 20%, iar atunci când ambele componente sunt atacate, există o probabilitate de 60% ca pacientul să moară. 

Dacă bolnavului de COVID-19 i se face un examen pulmonar, medicii pot să afle clar care sunt pacienţii într-o situaţie de risc crescut.

În România, rata mortalităţii este crescută pentru că numărul de teste nu este încă suficient, iar anchetele epidemiologice se fac superficial. Bolnaviii sunt depistaţi târziu, iar astfel de analize amănunţite, precum cele la plămâni, sugerate de medicii din Bologna, nu se fac deloc sau se fac prea târziu.  

„Studiul din Bologna indică rezultate care vor aduce urmări pozitive pentru tratamentul COVID-19, fie că vorbim de medicaţii deja existente, fie de cele care vor fi realizate ulterior”, a spus subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Sandra Zampa pentru Bari Today, citat de aceeaşi publicaţie. 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite