Stresul alegerilor îi îmbolnăvește psihic pe români. Ce spun medicii despre impactul polarizării societății și ce este anxietatea politică

0
Publicat:

Polarizarea societății produsă de alegerile prezidențiale riscă să ducă la o creștere a tulburărilor psihice sau să le agraveze pe cele deja existente, spun specialiștii. Senzația de nesiguranță, de teamă și disputele dintre susținătorii candidaților epuizează psihic tot mai mulți români.

Polarizarea societății tulbură mințile oamenilor FOTO Adevărul
Polarizarea societății tulbură mințile oamenilor FOTO Adevărul

Perioada alegerilor, dar mai ales tururile de scrutin pentru prezidențiale au împărțit societatea în două mari tabere. Fiecare susținându-și propriul candidat dar și propriile seturi de valori. Această polarizare însoțită de reacțiile virulente dintre cele două tabere de susținători ale candidaților, la care se adaugă presiunea uriașă a importanței deciziei, inclusiv ideea de a decide prin vot soarta țării, epuizează psihic tot mai mulți români. Frica de consecințe, teama de un viitor necunoscut sau a schimbării stilului de viață îi îmbolnăvește, la propriu, pe mulți, spun specialiștii. În plus, pe cei care deja au probleme simptomele și starea este mult acutizată de situația politică și socială. Medicii spun că românii sunt predispuși mai ales la episoade de anxietate și depresie. 

”Lumea se gândește, ce va fi, cum va fi”

Medicul specialist psihiatru Emil Panțiru, de la Spitalul Județean „Mavromati” Botoșani crede că ceea ce se întâmplă în momentul de față în societate, stresul deciziilor la alegeri, incertitudinea, teama, dar mai ales polarizarea societății din punct de vedere electoral și politic, a crescut semnificativ gradul de anxietate în rândul populației, ” Cred că a crescut gradul de anxietate și din punctul ăsta de vedere. Cred că este un factor de stres și această situație. Lumea se gândește, ce va fi, cum va fi, este îngrijorată„, spune Emil Panțiru. De obicei anxietatea și episoadele prelungite de anxietate merg mână în mână cu depresia, spune medicul botoșănean, iar situația actuală chiar poate duce oamenii la depresie.

” Să știți că depresia și anxietatea, ele nu nu trebuiesc privite, deși nozologic sunt două entități diferite, ele se îngemănează foarte des în psihiatrie. Uneori sunt declanșate una de cealaltă. Uneori predomină depresia care determină anxietate. Alteori debutul simptomatologiei depresive începe cu niște atacuri de panică, de pildă sau cu o anxietate de fond. Este clar că ceea ce se întâmplă poate precipita toate acestea.”, spune medicul botoșănean. Acest stres al alegerilor se suprapune și peste stresul unei vieți cotidiene tot mai stresante, care poate duce la debutul sau acutizarea unor boli psihice. „ Activitatea continuă, viteza, tot ce se întâmplă în societatea modernă afectează sever, precipită și sunt și factori declanșatori a afecțiunilor psihice. ”, adaugă medicul Emil Panțiru. 

Anxietatea politică și efectele sale devastatoare asupra psihicului uman

Tot mai mulți români au început să sufere de anxietatea politică. Specialiștii în psihoterapie spun că societatea s-a divizat puternic și că este important să ne ținem cumpătul și să ne exprimăm democratic, inclusiv în relațiile cu ceilalți. „Au ajuns să nu-și mai vorbească copiii cu părinții, frații între ei. Să se rupă relații de prietenie. Toate pe fondul acesta al disputelor politice. Important este să nu invalidăm deciziile celorlalți, să nu ne lăsăm dezbinați în relațiile pe care le avem cu ceilalți pe acest subiect. ”, spune psihoterapeutul Anca Larionesei.

La rândul său Laura Jijie, psihiatru pediatric, spune că trebuie să acordăm mai mare atenție asupra felului cum ne lăsăm absorbiți și manipulați de rețelele sociale. ”Pe rețelele sociale trebuie să trecem orice informație prin filtrul critic, să verificăm prin mai multe surse diferite. În plus, trebuie să privim lucrurile puțin mai detașați, să nu lăsăm angrenați în dispute nocive pe teme politice.”, spune Laura Jijie. De altfel, este definită, în literatura de specialitate, anxietatea politică. Este vorba despre acel tip de anxietate provocat de stresul deciziilor electorale, de gândurile legate de viitor, cauzate de schimbările politice. ” Trebuie scos în evidență faptul că pentru mulți oameni politica este o formă de stres cronic. Iar stresul cronic are efecte grave asupra sănătății psihice și fizice.”, precizează și  doctorul Brett Ford, profesor asociat de psihologie la Universitatea din Torontă

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite