Steatoza hepatică, boala de care suferă un sfert dintre bărbaţii trecuţi de 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 25% dintre bărbaţii trecuţi de vârsta de 40 de ani suferă de boala ficatui gras non-alcoolic iar majoritatea nu sunt diagnosticaţi, ceea ce ar putea creşte numărul real de cazuri, potrivit unui studiu amplu al cercetătorilor americani de la Colegiul de Medicină Baylor.

Medicii au descoperit că mulţi dintre participanţii la studiu sufereau de steatohepatită non-alcoolică, afecţiune caracterizată prin acumularea de grăsime în ficat, ca urmare a creşterii valorilor unor enzime numite transaminaze, fără a avea vreo legătură cu consumul excesiv de alcool sau cu hepatita. Se cunoaşte însă faptul că 10% până la 12% dintre pacienţii cu steatohepatită vor progresa spre ciroză în aproximativ 8 ani. 

Un studiu precedent al experţilor de la Universitatea Johns Hopkins arăta că unul din şase bărbaţi încadraţi în categoria de vârstă 30-39 de ani, este afectat de această problemă de sănătate, iar peste vârsta de 40 de ani, unul din patru bărbaţi riscă să primească diagnosticul de ficat gras.

Lăsată netratată, boala ficatului gras non-alcoolic poate duce la grave probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, hipercolesterolemia şi ciroza. Simptomele care dau de gol un ficat gras sunt: oboseala prelungită, durerile intercostale în partea dreaptă şi senzaţia de slăbiciune, majoritatea pacienţilor punând aceste probleme pe seama job-ului şi a lipsei de odihnă, astfel încât descoperă abia la un examen de rutină că suferă de boala ficatului gras. spune Hashem El-Serag, unul dintre autorii studiului. 

Principala metodă prin care poţi trata această afecţiune este eliminarea excesului ponderal şi a alimentelor grase din dietă  şi înlocuirea acestora cu multe fructe şi legume, proteine de bună calitate şi mai multă mişcare. 

De mare ajutor sunt şi suplimentele administrate doar la recomandarea medicului. De regulă, acestea constau în vitamine care reduc procesul inflamator, cele mai utilizate fiind vitaminele din grupa B, fosfolipidele, vitamina E şi silimarina. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite