Simptome ale cancerului testicular. Factori de risc în această afecţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbaţii cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani sunt mai predispuşi la a dezvolta boala. Cancerul testicular este tratabil, cu rate mari de succes, chiar şi în situaţia în care s-a extins în afara testiculelor, aceasta fiind vestea bună.

Cauzele pentru care apare această afecţiune nu sunt pe deplin cunoscute, dar o serie de factori de risc contribuie la apariţia acestei boli oncologice. Ceea ce este limpede e faptul că boala apare atunci când celule din acest organ suferă mutaţii şi devin maligne, înmulţindu-se peste măsură. Aceste celule maligne se acumulează sub forma unei mas de ţesut la nivelul unui testicul sau a ambelor organe reproductive, potrivit newhealthadvisor.com.

Testiculele necoborâte se rezolvă chirurgical

Testiculele cresc în interiorul abdomenului şi coboară în scrot după ce băieţii se nasc. Uneori însă, coborârea nu are loc. Cel mai adesea, este nevoie de operaţie chirugicală pentru a rezolva problema. Riscul de a dezvolta cancer testicular este de cinci ori mai mare dacă această operaţie are loc după vârsta de 13 ani.

Totodată, apariţia cancerului la unul dintre testicule creşte de 12 ori riscul ca boala să apară în viitor şi la celălalt, astfel că este nevoie de controale medicale regulate pentru despitarea din timp a problemei.

Vârsta şi rasa. Afecţiunea tinde să apară cel mai frecvent la bărbaţii tineri şi la cei de vârstă mijlocie. Circa 85% din cazuri apar la bărbaţi cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani, la bărbaţii de rasă albă. Afecţiunea este mai frecventă în nordul şi vestul Europei.

Istoricul familial este şi el un factor de risc în apariţia acestui tip de cancer, alături de perturbatorii endocrini. Aceştia din urmă sunt substanţe chimice sintetizate care se regăsesc în unele cosmetice şi în unele tipuri de pesticide şi care ajung să se acumuleze în ţesutul adipos.

Infertilitatea. Studiile efectuate au arătat că bărbaţii infertili zu un rsci de trei ori mai mare de a dezvolta cancer testicular.

Fumatul a mai mult de 2- de ţigarete pe zi creşte de două ori pericolul de a face boala, comparativ cu persoanele care nu fumează.

Obezitatea este şi ea asociată cun un risc mai mare de cancer şi testicular, la fel şi înălţimea peste 1,85 metri, bărbaţii sub 1,70 metri având un rsic mai mic cu 20%.

Semnele cancerului testicular

Cel mai frecvent semn sunt umflăturile şi nodulii din zona testiculelor.  Nodulii pot fi de mărimea unui bob de mazăre sau chiar mai mare, în unele cazuri. Prezenţa unui nodul nu înseamnă automat că o persoană are cancer, dar ar trebui investigat medical.

Alte simptome care pot fi experimentate sunt durerea ascuţită, senzaţia de greutate în scrot, oboseală însoţită de o stare generală proastă, acumularea de fluid la nivelul scrotului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite