Sezonul gripei a început prea devreme cu situaţii complicate, în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gripa se manifestă prin dureri musculare, febră înaltă şi stare generală de rău FOTO: Shutterstock
Gripa se manifestă prin dureri musculare, febră înaltă şi stare generală de rău FOTO: Shutterstock

Infecţiile compatibile cu gripa au început să apară în România. Cu două săptămâni în urmă au fost confirmate nouă astfel de afecţiuni, dar situaţia nu este îngrijorătoare, spun specialiştii. În SUA, însă, săptămâna trecută a avut loc o „explozie“ de cazuri de gripă, ceea ce îi îngrijorează pe medicii americani.

Oficialităţile din sistemul sanitar american spun că sezonul de gripă a început anul acesta cel mai devreme comparativ cu ultimii zece ani şi, de aceea, ei sunt îngrijoraţi că va fi un sezon cu multe cazuri de complicaţii. Tulpina virală care a îmbolnăvit deja zeci de persoane din cinci state americane este una care provoacă mai multe complicaţii decât celelalte tulpini circulante. Iar acest lucru este periculos în special pentru vârstnici, atrag atenţia specialiştii.

„Pare să se contureze un sezon de gripă care ne va da bătăi de cap, dar numai timpul va putea spune dacă trebuie să ne îngrijorăm, într-adevăr, sau nu“, a declarat medicul Thomas Frieden, directorul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor Transmisibile din SUA.

De obicei, sezonul gripal începea în SUA în preajma Crăciunului. O situaţie asemănătoare s-a mai întâlnit doar în iarna 2003-2004, care s-a dovedit a fi un sezon „negru“, din cauza numărului mare de cazuri mortale de gripă (48.000 de decese).

Epidemia în România începe, de obicei, în ianuarie

Virusurile se deplasează rapid dintr-o zonă a lumii în alta. Cu toate acestea, la noi în ţară nu s-au raportat decât nouă infecţii compatibile cu gripa în săptămâna 19-25 noiembrie: 1 – virus sinciţial respirator tip A, 1 – virus sinciţial respirator tip B, 2 – cu virus paragripal tip 3, 1 – cu coronavirus 229 E şi 4 cu rhinovirusuri.

„În România, epidemia de gripă se instalează, de obicei, în luna ianuarie“, spunea prof. dr. Viorel Alexandrescu, microbiolog, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite