Cum deosebim gripa de răceală?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidratarea este esenţială, în caz de gripă sau răceală. FOTO Shutterstock.
Hidratarea este esenţială, în caz de gripă sau răceală. FOTO Shutterstock.

Multe persoane confundă gripa cu o simplă răceală, fără a ţine cont de implicaţiile serioase pe care le poate avea această boala infecţioasă.

Gripa debutează cu febră mare, dureri musculare şi frisoane

Gripa este o boală infecţioasă acută a căilor respiratorii superioare, foarte contagioasă, cauzată in general de  virusul gripal A sau B, care apare in izbucniri epidemicr, în sezonul rece. Infecţia gripală poate afecta orice persoană, însă copiii, bătrânii, persoanele cu imunodeficienţe şi bolnavii care suferă de boli cronice au un risc mai mare de a dezvolta forme clinice mai severe sau complicaţii, fapt pentru care li se recomandă vaccinarea antigripală.

Debutul este uneori brutal, cu frisoane, febră de 39-40 grade C, dureri musculare şi articulare, dureri de cap, dureri ale ochilor la mişcare şi apăsare (semn caracteristic pentru gripă), dureri de spate, leşin, somnolenţă, oboseală, senzaţie de nas înfundat, tuse uscată, răguşeală, lipsa poftei de mâncare, greaţă, dureri de gât, vărsături, rareori diaree.

Tratamentul gripei este simptomatic şi igieno-dietetic

Nu există niciun tratament specific gripei, pentru că această infecţie este într-o continuă transformare. Din cauza modificărilor permanente, virusul gripal pune în imponsibilitate crearea anticorpilor de către organism. Însă, există câteva măsuri de prevenţie de care este bine să ţii cont:

- Se recomandă repaus la pat intr-o camera bine aerisită, fără aglomeraţie,pentru a evita riscul de suprainfecţie bacteriană.

- Este necesară o hidratare corespunzătoare, în jur de 2,5 l pe zi  de ceai, compot, suc de fructe, supă. Se consumă călduţe , nu fierbinţi.

- Evitarea, pe cât posibil, a contactului cu persoanele bolnave.

- Spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave.

- Pacientul se izolează de restul familiei într-o cameră luminoasă, aerisită, suficient de încălzită (24 -26 grade Celsius).

- În caz de tuse sau strănut, bolnavul va folosi batiste igienice.

Citeşte continuarea articolului, pe clickpentrufemei.ro.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite