Secretul sănătăţii pentru foştii fumători: vitamina E

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fumatul afectează serios inima şi vasele de sânge, astfel că persoanele care au fumat mulţi ani au un risc crescut de boli cardiovasculare şi, în special, de infarct. Renunţarea la viciu este cea mai puternică armă împotriva bolilor de inimă, iar vitamina E grăbeşte procesul de „însănătoşire“ a sistemului cardiovascular, arată un studiu recent.


  Mai multe studii realizate în trecut au arătat că inimile foştilor fumători au nevoie de zece ani sau chiar mai mult ca să se refacă şi să se asemene cu cele ale persoanelor care nu au fumat niciodată. Cam atât durează pentru ca inflamaţia inimii cauzată de substanţele toxice din fumul de ţigară să scadă şi pentru ca vasele de sânge să mai piardă din rigiditate, să devină mai flexibile, astfel încât să scadă riscul ca acestea să se rupă brusc, potrivit healthland.time.com.

Dar acest proces poate fi grăbit, au descoperit oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Ohio. Secretul este vitamina E, care s-a dovedit a fi un eficient antioxidant şi care combate cu succes daunele de la nivelul ţesuturilor (cum sunt vasele sangvine) provocate de radicalii liberi (cum sunt cei rezultaţi în urma fumatului).

„Vitamina E şi-a căpătat în ultimii ani reputaţia de antioxidant extrem de eficient, care protejează împotriva oxidării grăsimilor necesare din corp. Se ştie că fumătorii prezintă un grad crescut de oxidare a acestor grăsimi indispensabile şi, pe baza studiilor anterioare, ştim, de asemenea, că vitamina E este o substanţă nutritivă care poate contracara acest proces dăunător“, explică Richard Bruno, profesor asociat de nutriţie umană la Universitatea de Stat din Ohio şi coordonator al cercetării.

Riscul cardiac al foştilor fumători scade dramatic

Echipa de cercetători a lui Bruno a recrutat 30 de fumători cu vârste în jur de 20 de ani care au fumat cel puţin un pachet de ţigări pe zi timp de un an. Toţi fumătorii au renunţat la ţigară timp de o săptămână, iar 16 dintre ei au primit suplimente cu 500 de miligrame de gamma tocoferol, o formă a vitaminei E.

„Am ales tipul de vitamina E numit gamma tocoferol pentru că este cel mai întâlnit în dieta oamenilor. Această formă are şi activitate antioxidantă similară alfa tocoferolului (n. r. – cea mai studiată formă de vitamina E), şi capacitatea de a reduce inflamaţiile din corp, potrivit unor studii recente“, a precizat Bruno. Gamma tocoferolul se întâlneşte mai ales în boabele de soia, în uleiul de rapiţă, în fistic, în nucile pecan, caju şi în alunele americane.

La începutul şi la finalul studiului, participanţilor li s-au măsurat nivelul proteinelor de inflamaţie din corp şi funcţia vasculară (capacitatea vaselor de sânge de a se dilata) cu ajutorul ultrasunetelor.

La finalul cercetării, toţi participanţii prezentau o creştere a funcţiei vasculare cu 2,8%, ca o consecinţă directă a renunţării la fumat. Dar cei care au primit şi suplimentele cu gamma tocoferol au avut o creştere suplimentară a funcţiei vasculare cu 1,5%. Aceste rezultate sunt extrem de importante, ţinând cont că fiecare creştere de 1% a funcţiei vasculare se traduce printr-o reducere cu 13% a riscului de boli cardiovasculare cu potenţial letal.

De asemenea, participanţii care au primit suplimentele cu vitamina E aveau în sânge un nivel mult mai mic de proteine de inflamaţie decât cei care doar au renunţat la fumat. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite