Cea mai sigură metodă prin care adolescenţii pot renunţa la fumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţiile fizice contribuie  la reducerea numărului de ţigări fumate
Exerciţiile fizice contribuie  la reducerea numărului de ţigări fumate

Noile cercetări referitoare la metodele de renunţare la fumat populare în rândul adolescenţilor sugerează că activitatea fizică ar putea fi cel mai eficient mijloc de eliminare a neplăcutului obicei.

Potrivit unui studiu citat de revista „Time“, adolescenţii fumători care au depus efort fizic pentru o perioadă mai îndelungată de timp au redus numărul ţigărilor, în comparaţie cu cei care au fost mai puţin activi. Cercetarea a inclus 233 de adolescenţi fumători, fiecare dintre aceştia fumând în medie un pachet de ţigări pe zi.

Ei au fost divizaţi în trei grupuri. Unul dintre grupuri a fost supus unui program în care se punea accentul pe activitatea fizică. Un altul a fost supus unui program simplu, iar membrii celui de-al treilea grup au ascultat regulat recomandări menite să îi determine să renunţe la acest obicei. 

Dintre cele trei grupuri, adolescenţii care au făcut sport au fost cei care au redus semnificativ numărul ţigărilor fumate, în ciuda faptului că programul de exerciţii fizice nu depăşea 20 de minute pe zi.

Deşi cercetătorii au recunoscut că nu înţeleg încă pe deplin efectul pe care activitatea fizică îl are în eliminarea acestei dependenţe, ei încurajează tinerii să recurgă la această metodă care aduce şi alte beneficii organismului.

Într-un studiu similar, un alt cercetător a arătat că, dintre adolescenţii care recurgeau la efortul fizic pentru a se lăsa de fumat, băieţii aveau şanse mai mari de reuşită decât fetele.

Încă nu se ştie dacă exerciţiile fizice declanşează anumite schimbări fiziologice sau dacă, pur şi simplu, distrag atenţia adolescenţilor de la acest obicei, dar cercetătorii speră ca alte studii să clarifice acest aspect. În orice caz, spre deosebire de alte metode, aceasta nu are efecte adverse.  

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri