Bărbaţii, mai dependenţi decât femeile. Ce adicţii afectează cele două sexe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul fumătoril bărbaţi este de peste două ori mai mare decât al fumătoarelor FOTO Shutterstock
Numărul fumătoril bărbaţi este de peste două ori mai mare decât al fumătoarelor FOTO Shutterstock

Lucrurile care creează bărbaţilor dependenţă sunt diferite de cele care provoacă adicţie în rândul femeilor. Cei mai mulţi fumători şi consumatori de alcool sunt de sex masculin, pe când dependenţa de cumpărături este o problemă feminină.

Dependenţele sunt de aproape două ori mai frecvente în rândul bărbaţilor decât printre reprezentantele sexului feminin, potrivit specialiştilor de la Universitatea Harvard. Astfel, prevalenţa dependenţelor la bărbaţi este de aproape 36%, faţă de 18% în rândul femeilor. Problema în cazul reprezentantelor sexului feminin este că efectele pe care dependenţele le au asupra sănătăţii apar mult mai repede la ele.

„Vulnerabilitatea există la toată lumea, indiferent de sex, însă unii devin dependenţi de ciocolată, iar alţii de fumat sau de alcool. Contextul social şi tipologia individului sunt doar câţiva dintre factorii care contribuie la formarea dependenţelor, mecanismul fiind unul complex“, explică dr. Radu Florescu, medic specialist psihiatru şi psihoterapeut.

Dependenţa de alcool

Între 7% şi 12% din femei consumă alcool în exces, dar procentul ajunge la 20% în rândul bărbaţilor, arată statisticile internaţionale. Aceleaşi date mai semnalează că diferenţa de procente dintre cele două sexe s-a micşorat în ultimii ani. Motivul: consumul de alcool printre femei este mai tolerat în societatea modernă. Femeile devin dependente de alcool într-un timp mai scurt decât bărbaţii, au observat specialiştii.

Dependenţa de fumat

Din datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) reiese că, la nivel global, 48% din bărbaţii adulţi fumează şi doar 12% din femei au acest viciu. Acelaşi fenomen înregistrat în cazul consumului de alcool s-a observat însă şi în privinţa fumatului: tot mai multe femei devin dependente de nicotină, procentul apropiindu-se de cel al bărbaţilor. Fenomenul se înregistrează şi în România. Numărul româncelor care au acest viciu s-a dublat din 1989 şi până astăzi, de la 11,3% la 21,9%, potrivit unor date publicate de datele Centrul Naţional pentru Renunţare la Fumat.

Dependenţa de droguri

Numărul dependenţilor de droguri precum cocaina sau metamfetanina nu variază prea mult între cele două sexe, dar specialiştii de la Universitatea Harvard spun că există diferenţe în privinţa consumului. Astfel, femeile sunt tentate de droguri de la vârste mai tinere, comparativ cu bărbaţii. Apoi, ele dezvoltă dependenţă mai uşor decât reprezentanţii sexului masculin.

În privinţa consumului de marijuana, datele sunt diferite. De trei ori mai mulţi bărbaţi decât femei fumează marijuana.

Dependenţa de sex

Această adicţie este asociată bărbaţilor, ca dovadă c şi consumul de pronografie este mult mai mare în rândul lor. Statisticile mai recente arată însă că şi femeile se numără tot mai des printre persoanele dependente de pronografie. Se estimează că 30% dntre aceste persoane sunt de sex feminin.

Dependenţa de cumpărături

Aproximativ 80% din persoanele care devin dependente de cumpărături sunt, aşa cum era de aşteptat, de sex feminin. Potrivit unei estimări, această adicţie este întâlnită la 5,8% din populaţia adultă, iar patru din cinci persoane care fac cumpărături compulsiv sunt femei. Poate că nu este la fel de gravă ca alte adicţii, dar ea devine o sursă serioasă de probleme atunci când persoanele în cauză ajung să cheltuiască mai mult decât câştigă şi să aibă datorii mari.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite